Veszett vadak

2010. április 16., péntek, Közélet

Tavasszal, párzási időben mifelénk mindig megugrik a veszett vadak száma. Évek óta tervezi a mezőgazdasági minisztérium, hogy légi úton — helikopterekről vagy repülőgépekről — juttatja el az erdőkbe az oltóanyagot, de pénzhiány miatt a tervet mindeddig nem sikerült megvalósítani. Pedig a veszettség súlyos kór, életveszélyes. Embert, állatot egyaránt oltással védenek ellene.

És van is amiért: megyénkben ebben az évben már nyolc helységben kilenc elhullott veszett állatot gyűjtöttek be: Bitáról kettő, Illyefalváról, Barótról, Márkosfalváról, Szotyorból, Barátosról egy-egy róka került az állategészségügy laboratóriumába, Gelencén veszett farkast, Torján veszett medvét találtak — tudtuk meg dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól. A szám — bár riasztónak tűnik — a korábbi éveknél kisebb. Karantént sem rendeltek el, nem lévén vadászidény. Az erdészet és állategészségügy idén is oltóanyagot helyezett és helyez el a vadak élőhelyének közelében, s eddigi tapasztalataik szerint jó hatvan százalékára rá is harapnak.

Lényeg: ha bárki elpusztult vadat talál valahol, ne közelítsen a tetemhez, hanem jelentse az erdészetnek. És — ha lehet — ne közelítsenek rendellenesen viselkedő, túl szelídnek látszó, települések közelében kóborló vadhoz. Ha valakit veszett kutya vagy macska megharap, illetve megkörmöl, ne üssék főbe, a veszettséget az állat agyvelejéből tudják kimutatni.

Sok kellemetlen hír mellett, egy jót is elmondott dr. Sikó-Barabási: ha valaki veszettség elleni oltásra kényszerül, ne tartózkodjék tőle, a ma használatos szérum és gyógyítási eljárás a réginél kevésbé fájdalmas.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-04-16: Közélet - Iochom István:

Bővült az igazgatótanács

Tegnap délután a kézdivásárhelyi Asimcov tanácskozótermében tartotta az idei év második közgyűlését az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért, melyen a megyénkbeli 4454 kisrészvényesből harminc volt jelen.
2010-04-16: Közélet - :

Ajándék a magyar költészet napjára

Demény Péter, Ágoston Zoltán, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre
A Bod Péter Megyei Könyvtár, teljesítvén irodalomnépszerűsítő feladatát is, a magyar költészet napjára a pécsi Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat bemutatását szervezte meg.