Ebédet egy versért

2010. április 17., szombat, Magazin

A Nagyváradon működő, idén tízéves Posticum kulturális központ ebédre hívja meg azokat a városba látogató magyar költőket, akik egy-egy versüket a központban levő könyvbe írják, és ezzel az egyesületnek ajándékozzák.

,,Nagyvárad, mint a modern magyar irodalom egyik legfontosabb szülőhelye, mára tranzitváros lett. Nem egyszerű elfogadni ezt a szerepet egy olyan helyen, ahol egy évszázaddal ezelőtt nagyjából egy időben Ady Endre, Biró Lajos, Nagy Endre, Juhász Gyula, Krúdy Gyula, Somlyó Zoltán töltöttek el későbbi pályájuk alakulásában sorsdöntőnek bizonyuló éveket" — áll a Posticum közleményében.

,,Nagyvárad ma alig több, mint húsz perc benzingőzös autóút a Budapest és Kolozsvár, illetve Marosvá­sárhely között zajló forgalomban. Nagyon kevesen állnak meg itt, ha pedig megállnak, akkor sem találkoznak pezsgő kulturális élettel: a száz évvel ezelőtti rajzás fényköre vonzza őket. Még szomorúbb, hogy Nagyvárad ezt a státust sem nagyon fogadja el — pedig egy tranzitvárosban nagy lehetőségek vannak." Ezen próbál változtatni a Posticum: megpróbálják megállásra, maradásra bírni a városon átutazókat. Az összegyűlt verseket a későbbiekben antológia formájában jelentetik meg. (transindex)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-17: Magazin - Hecser László:

Szerelem dallamokba zárva (Új nemEZ-lemez)

Fennállásának harmadik évfordulóját úgy ünnepelte a nemEZ zenekar, ahogy keveseknek adatott meg: második lemezüknek örvendhettek. A hétfőn este nyolc órától Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében bemutatásra kerülő, Tudtam én címet viselő korong a két esztendeje napvilágot látott Ötösfogat című album jól továbbgondolt változata.
2010-04-17: Közélet - Sylvester Lajos:

A Csoma-napok színe-virága (Határhelyzetek)

Csomakőrös a 21. Kőrösi Csoma-napok alkalmával az úti forgalmat eldugó tumultus szeme láttára öltözött virágba, a jelenlévők ízérzetébe emlékként a kürtőskalács feledhetetlen íze rögzülhetett, és a sokaság észrevehette, köztük a messzi országokat képviselő nagykövet urak-asszonyok is, hogy a székely ruha, a kürtőskalács cukorzománcának színe, a székely köményes pálinka aromája és a tavaszi rügybontás, a húsvéti feltámadás friss zöldje között milyen mély kapcsolat, ezek együttese között micsoda harmónia létezhet.