Új nemEZ-lemezSzerelem dallamokba zárva

2010. április 17., szombat, Magazin

Fennállásának harmadik évfordulóját úgy ünnepelte a nemEZ zenekar, ahogy keveseknek adatott meg: második lemezüknek örvendhettek. A hétfőn este nyolc órától Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében bemutatásra kerülő, Tudtam én címet viselő korong a két esztendeje napvilágot látott Ötösfogat című album jól továbbgondolt változata.

Hasonlóképpen igényes a zene, a legény-leány kapcsolatot, szerelemet, szerelemféltést körbejáró szöveg pedig egyszerre játékos és komoly. Kátai Judit, Orbán Ferenc, Könczei Jenő, Kerezsi Csongor és Kátai Jocó zenéje minden bizonnyal kellemes élményt jelent a dzsesszt, funkyt vagy éppen a népzenét kedvelő közönségnek.

A felvételek régi ismerősüknek, Szabó Miklósnak, a Kormorán gitárosának budapesti stúdiójában készültek, a borító Dávid Eszter sepsiszentgyörgyi grafikus szépérzékét dicséri, a fényképek Kovács László Attila munkái. A lemezt Erdélyben a Tempo Kiadó terjeszti.

Az alig egyperces intro jó ötlet volt: kiderül, miről is szól az album, mit is tudtak ők (természetesen, hogy hamis a leány/a legény), illetve a trombitaszó kellemes alaphangulatot teremt. Az Ej, de hosszú erőssége Könczei Jenő billentyűjátéka; akkor is érezzük az elhagyott szerető bánatát, amikor Kátai Judit nem énekli, hogy Édesanyám, miért nem dobtál a zavaros Tiszába... A Rengesd, uramban a humorra kerül a hangsúly, s ezt csak fokozza az énekhang és Orbán Ferenc hegedűjátéka közti, könnyen érzékelhető évelődés. Önkéntelenül is táncra, szerelemre csábít minden momentuma. A Madárka dallamában, szövegében szomorú, mint a hitegetett szerető sorsa. A népzenei motívumok valószínűleg a Bujdosó árva című számban érvényesülnek legjobban, jó ,,szomszédságban" áll a hegedű, a szintetizátor, a basszusgitár és a diszkrét, de mégis hangsúlyos dobjáték. A Sokfelé NemEZék első lemezének talán legnépszerűbb dala, a Csángó leány folytatása: szókimondó, már-már erotikus töltetű, de azzal együtt humoros, könnyen megszerethető. Hangzásvilágban és ötletességben talán a Szellős című nótájuk a leggazdagabb, a hosszú szólók pedig jól hangsúlyozzák a szöveg komolyságát. Ha a címből nem jöttünk volna rá, akkor az első taktusok és az alig nyolcadikos őrkői Mocsel Dima Teréz éneke teszi nyilvánvalóvá, hogy az And-o vurdon cigány nóta. A dal érdekessége, hogy Orbán Ferenc is énekel. Orbánt először egy TransylMania- (talán lemezre sem került) dal alkalmával hallottam énekelni, s azt követően, ha tehettem, hangoztattam, nem feltétlenül kellene beérnie csak hegedűszóval... A Rajtad kívül igazi örömmuzsika. Ha van ,,legnépzeneibb" szám, akkor az album záródalát, a Tudtam én hosszú változatát mindenképp a legdzsesszesebb jelző illeti, bármelyik dzsesszfesztiválon megállná helyét.

Összességében elmondható, hogy e baróti, székelykeresztúri, sepsiszentgyörgyi, balatonalmádi gyökerű együttes ismét maradandót tett le az asztalra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-17: Magazin - Mózes László:

Orbán Ferenc, az örökmozgó zenész

Alighanem kevés székelyföldi zenész van, aki harmincegy évesen annyi mindent tudhat maga mögött, mint a székelykeresztúri származású, de magát több mint egy éve sepsiszentgyörgyinek valló Orbán Ferenc. Számos zenekarban játszott, most kettőben muzsikál (nemEZ, illetve Murányi Tóni és zenekara), zeneszerző és emellett zenetanár. Azt tartja, Erdélyben Szentgyörgy a kultúra városa, így a mostani Szent György-napok alkalmával is több produkcióban szerepel, új albumok bemutatójával együtt.
2010-04-17: Magazin - :

Ebédet egy versért

A Nagyváradon működő, idén tízéves Posticum kulturális központ ebédre hívja meg azokat a városba látogató magyar költőket, akik egy-egy versüket a központban levő könyvbe írják, és ezzel az egyesületnek ajándékozzák.