Tudományos konferencia Kőrösi Csoma SándorrólTudósok a Vándor nyomában

2010. április 17., szombat, Közélet

Megnyitó Csomakőrösön

A Kőrösi Csoma-napokon szervezett tudományos ülésszaknak kovásznán a négycsillagos Clermont Szálló adott otthont. Az első nap Kelemen Hunor kulturális miniszter és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke, Gazda József köszöntőjével kezdődött, majd Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete méltatta magvasan és szellemesen a székely lángész életútját, aki szerinte ,,a tudós kalandor figuráját alkotta meg, anélkül hogy kalandor lett volna, mintegy feltéve a koronát a magyar kalandozások történetére", több ezer éves kultúrák forrását tárva fel és téve őket az emberiség közkincsévé.

Példát adott abból, hogy egy Isten háta mögött felnövekedő gyermek mire viheti lángesze ösztökélésére. Nagy tisztelettel szólt a Román Akadémia valláskutató intézete nevében Kőrösi Csomáról Eugen Ciurtin kutató is, megemlítve, hogy Mircea Eliade mily sokra tartotta a tudóst. Ezt követően Gazda József jelentette be, hogy Kovásznán nagyobb szabású, Csomának szentelt múzeumot és dokumentációs központot szeretne létrehozni az egyesület, mely akár Kelet-kutató központtá is kinőheti magát.

A tudományos konferencia első dolgozatát Vajda Gyula, Bukarestben élő szinológus terjesztette elő, aki mintegy Csoma Dardzsilingben tragikusan megszakadt útját folytatva — mint ismeretes, a nagy Kelet-kutató tulajdonképpen a magyarok rokonait szerette volna eredetileg megtalálni — három alkalommal bejárta az Ázsiában maradt hunok mai leszármazottai által lakott régiókat, így elment a jugurokhoz és az ujgurokhoz. Vajda úgy véli, a magyarok valóban rokonságban állnak a hunokkal és rajtuk keresztül ezekkel a népekkel is. Ennek kapcsán régi kínai krónikák alapján felvázolta az ún. északi és déli hunok történetének pár fontosabb fordulatát, birodalomalkotó törekvéseiket, hogyan vándorolt el az északiak egy része Attila vezetésével Európába, és hogyan olvadtak be a déliek a kínai lakosságba. Ujguriába tett útja meggyőzte Vajdát, hogy eme ezer éve földművelő nép történészei tudnak a magyarokról, s a tizedik türk törzs leszármazottainak tartják őket. Kiszely István antropológiai kutatásai is a rokonságot bizonyítják.

Ismertették a konferencián a francia Bernard Le Calloc’h Párizsból küldött dolgozatát, mely arról szólt, miért hagyta ott oly hirtelen Csoma Bukharát az 1821-es évben.

Több magyar kutató szólt a Csoma által gyűjtött tibeti és buddhista könyvekről, a gyűjtemény gazdájához méltó kalandos sorsáról. A buddhista tudományos, gyógyászati, történelmi, filozófiai, vallásos kéziratok és blokknyomatok ma felbecsülhetetlen értékű forrást jelentenek, asztrológiai munkák éppúgy akadnak köztük, mint krónikák, kronológiák, életrajzok és a buddhista tanítás tételeivel foglalkozó művek, terminológiai és tibeti-szanszkrit szótárak, melyek segítségével Csoma megalkotta a maga tibeti—angol szótárát és tibeti nyelvtanát.

A Csoma nevét viselő dunakeszi iskola igazgatója a nagyon ötletgazdag Csoma-kultusz helyi megnyilvánulásait ismertette.

A rendezvénysorozat első napja az esti órákban a Csoma-szobortól induló hangulatos fáklyás menettel zárult, a későbbi órákban pedig Kelemen Hunor miniszter adott állófogadást a díszvendégek és a résztvevők számára a Clermont Szállóban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-04-17: Közélet - Sylvester Lajos:

A Csoma-napok színe-virága (Határhelyzetek)

Csomakőrös a 21. Kőrösi Csoma-napok alkalmával az úti forgalmat eldugó tumultus szeme láttára öltözött virágba, a jelenlévők ízérzetébe emlékként a kürtőskalács feledhetetlen íze rögzülhetett, és a sokaság észrevehette, köztük a messzi országokat képviselő nagykövet urak-asszonyok is, hogy a székely ruha, a kürtőskalács cukorzománcának színe, a székely köményes pálinka aromája és a tavaszi rügybontás, a húsvéti feltámadás friss zöldje között milyen mély kapcsolat, ezek együttese között micsoda harmónia létezhet.
2010-04-17: Közélet - Vargha Mihály:

Kovásznai végtelenek

A Kovászna művelődési életét szervező civil szervezetek — a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület, az Ignácz Rózsa Irodalmi Kör, a református egyház nőszövetsége — következetesen, évente megörvendeztetnek kiállításokkal, konferenciákkal, könyvbemutatókkal. A 21. alkalommal megrendezett, nemzetközivé terebélyesedett képzőművészeti tárlat is a kitartó szervezőmunka eredménye. Az idei kiállításnak két fontos érdeme van: a tematikája-mottója és a kísérő katalógus színes reprodukciói.