Kovásznai végtelenek

2010. április 17., szombat, Közélet

A Kovászna művelődési életét szervező civil szervezetek — a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület, az Ignácz Rózsa Irodalmi Kör, a református egyház nőszövetsége — következetesen, évente megörvendeztetnek kiállításokkal, konferenciákkal, könyvbemutatókkal. A 21. alkalommal megrendezett, nemzetközivé terebélyesedett képzőművészeti tárlat is a kitartó szervezőmunka eredménye. Az idei kiállításnak két fontos érdeme van: a tematikája-mottója és a kísérő katalógus színes reprodukciói.

A Csoma-tárlatok évente más-más tematika jegyében szerveződnek. Az eddigi témák ,,földközelieknek" mondhatóak: Kapu, Gyökerek, Tárgyaink, Az út... A művésznek konkrét motívumot, tárgyat kellett szellemivé átváltoztatnia, művészetté nemesítenie. Az idei kiírás mottója a Végtelen, ,,egyenes ágban" küldi az alkotót (és a befogadót) a meditáció, a testetlen ideák világába. A végtelen tipikusan filozófiai, metafizikai kategória. Mindennapi életünkben nincs időnk a végtelenről elmélkedni. Mivel filozófia-szakkönyveket, tanulmányokat sincs időnk böngészni nap mint nap, az elvont fogalom a Művészet útján válik számunkra ,,tapinthatóvá": koncerten, kiállítótermekben, felolvasóesteken. A végtelen fogalma a köznapi léthelyzetből a transzcendentálisba repít bennünket, szembesülünk parányiságunkkal, esendőségünkkel.

Az itt kiállító mintegy nyolcvan művész munkái is arról győznek meg, hogy a téma termékeny talajra talált. A műfaji sokféleségben ott a játékos rendkeresés, a líraiság, a kissé rezignált kérdésfelvetés, a kétkedés és a töretlen hit egyaránt. Bár a művek zöme hagyományosnak mondható technikával készült, a motívumvilág, a plasztikai megoldások, a színek-formák ritmikus lüktetése, rituális tánca izgalmas szellemi kalandra szólítja a szemlélőt. Igazi nemzetközi seregszemlét láthatunk a piciny képtár falain, ahol a tömbmagyar művészek mellett jelen vannak a szórványban élők (Brassó, Belé­nyes, Vajdahunyad, Felvinc), de szép számban jöttek Magyarországról is. Üde színfolt a román képzőművészek kvalitásos, szépszámú jelenléte is. Reveláció­számba megy a színes reprodukciós katalógus, amely végre igazságot szolgáltat a festőknek, így a bélyegnyi képek legalább érzékeltetik az alkotások kromatikai sajátosságát.

Szívet melengető érzés egy ilyen kortárs képzőművészeti látleletet szemlézni, de rögtön felvillan bennünk az előrelépés kényszerítő képzete. Az évtizedek alatt, kemény szervezőmunkával megszerzett tőkét sürgősen kamatoztatni kell: a képtáracska kertjében meg kell építeni egy korszerű kiállítóteret, ahol nemcsak a nemzetközi életből kapna ízelítőt a notórius tárlatlátogató, hanem láthatna például egy Gazdáné Olosz Ella-emlékszobát, a Kovásznáról elszármazott művészek állandó kiállítását, hogy a raktáron lévő törzsanyagról, a kamarazene-koncertekről, irodalmi estek szervezéséről ne is beszéljünk. Véleményünk szerint egy modern képtár megépítése a város legfontosabb kulturális tőkebefektetése lenne, hiszen a helyi lakosság művészetek iránti érzékenysége és az izmosodó idegenforgalom egyaránt jó garanciákkal kecsegtet. Kovászna ezekben a napokban a megye kulturális fővárosa, a megyeszékhely és Kézdivá­sárhely méltó partnere. Ez a kiállítás is arról győz meg bennünket, hogy a művészeti élettér kibővítése több mint indokolt, imperatívusz, az önkormányzat számára komoly kihívást jelent.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-04-17: Közélet - B. Kovács András:

Tudósok a Vándor nyomában (Tudományos konferencia Kőrösi Csoma Sándorról)

Megnyitó Csomakőrösön
A Kőrösi Csoma-napokon szervezett tudományos ülésszaknak kovásznán a négycsillagos Clermont Szálló adott otthont. Az első nap Kelemen Hunor kulturális miniszter és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke, Gazda József köszöntőjével kezdődött, majd Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete méltatta magvasan és szellemesen a székely lángész életútját, aki szerinte ,,a tudós kalandor figuráját alkotta meg, anélkül hogy kalandor lett volna, mintegy feltéve a koronát a magyar kalandozások történetére", több ezer éves kultúrák forrását tárva fel és téve őket az emberiség közkincsévé.
2010-04-17: Közélet - Bárdi László:

A magyarság és feltételezett rokon népeink identitása

Kara Tal-i rokonaink
Amikor néhány éve a Bukaresti Egyetem meghívott előadó tanáraként megkezdtem a munkámat, azt kérték tőlem, hogy az első óráimon tisztázzam a nomadizmus fogalmát. Az ott kialakult sztereotípiák alapján ugyanis ezt úgy értelmezték ebben az országban, illetőleg a tudományos világ érintett köreiben, mint valamely, kizárólag a külterjes pásztorkodásra irányuló életformát, ami éppen ezért egyértelműen alacsonyabb rendű kulturális szintet képvisel, mint a megtelepedett földművelő népek. (…)