Magyar és román fiatalokEgyütt a Szent György-napokon

2010. április 20., kedd, Közélet

Első ízben a tavalyi városünnepen állítottak sátrat a magyar és román fiatalok, akkor egymástól távol eső helyen ― idén azonban a két sátrat közvetlenül egymás mellé helyezik, s ha napközben egy sátorlap választja el őket egymástól, estére azt is eltávolítják.

Mert ― vallják ― a fiatalok szórakozásában semmit nem akadályoz az, hogy milyen nyelvet beszélnek, ők a politikusok szította etnikumközi ellentétet ilyképp próbálják elhárítani.

Grüman Róbert, a Hárit elnöke és Mădălin Guruianu, a román fiatalokat tömörítő egyesület vezetője egyaránt hangoztatja: a két sátor egymásmellettiségével, a közös programok szervezésével azt szeretnék bizonyítani, a fiatalok nem úgy gondolkodnak, mint a politikusok, őket a nyelvi különbözőség nem távolítja el egymástól. A napközbeni programok során még elválasztja őket egymástól a sátorfal, mert azért mindkét nemzetiségnek fel kell mutatnia identitását, de esténként ez már nem indokolt.

Ennek szellemében szervezik közös műsoraikat, április 23-án, pénteken este az elsőt, a közös karaokét. Még szorosabbra fűzi a kapcsolatot a másnapi kincsvadászat, amikor az útbaigazításokat vagy mindkét nyelven feltüntetik a versenyzőknek adott cédulákon, vagy a meghatározások egy részét magyarul, más részét románul adják meg.

Programjaik egyébként változatosabbak lesznek, mint tavaly, a múlt évi sikeres műsorokat ― a város legszebb lánya sört csapol, a színpadokon fellépő előadók (Magna Cum Laude és Desperado, illetve Puia és Compact) közönségtalálkozója, kézműves-tevékenységek ― idén is megszervezik, emellett lesz dj-verseny kezdő lemezlovasoknak, afrikai hangszerbemutató és dobkoncert, az ugyancsak a Hárit által szervezett humorfesztivál résztvevői újabb fellépési lehetőséget kapnak, és lesz tűztánc a sátor előtt, no meg tűzijáték a sátorban ― hogy csak néhány kuriózummal hívjuk fel a figyelmet a fiatalok sátraira.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-04-20: Közélet - :

Pro Urbe-díjak egyetértésben

Hosszú évek óta először fordult elő, hogy a Pro Urbe-díjasok kiválasztásánál nem kaptak hajba a sepsiszentgyörgyi önkormányzat magyar és román képviselői.
2010-04-20: Közélet - B. Kovács András:

A kudarc a siker anyja (Kőrösi Csoma-konferencia Kovásznán)

A sztyeppei népek kultúrájával foglalkozó előadásokkal kezdődött a Kőrösi Csomának szentelt tudományos konferencia második napja.