Újra pályázható a vidékfejlesztési terv 141-es fejezeteTámogatás a félig önellátó gazdaságoknak

2010. április 20., kedd, Gazdakör
Április 15-től a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében újabb pályázati lehetőség nyílott, amellyel a félig önellátó gazdaságok élhetnek.

A pályázatokat május 14-ig fogadják el, bár valószínűleg lesz még egy kiírás erre a fejezetre ebben az évben október 15. és november 15. között. A pályázhatósági ütemtervről részletesen a március 23-i gazdaoldalon számoltunk be.

A ,,félig önellátó gazdaságok" megnevezés alatt azon gazdaságok értendők, amelyek az általuk előállított mezőgazdasági termékek egy részét a piacon értékesítik. Az új pályázat révén a szakminisztérium azt szeretné elérni, hogy e gazdaságok növeljék termelésüket, és termékkínálatuk változatosabbá váljék. Gazdaságonként évente 1500 eurós támogatás hívható le, ezt az összeget öt éven át folyósítják. A pályázónak nem kell önrésszel rendelkeznie, a 2013-ig lehívható 476 millió eurós alap 80 százaléka uniós pénz, 20 százaléka pedig a költségvetésből származik. A szakminisztérium számítása szerint ez az összeg valamivel több mint 76 000 gazdaság átalakítására elegendő.

Gazdaságiegység-útmutató

Az eligazító füzet feltételrendszere szerint a pályázó nem lehet idősebb 62 évesnél, és a kifizetési ügynökség farmnyilvántartójába vagy a gazdalajstromba bejegyzett gazdasággal kell rendelkeznie. Alapfeltétel a 2 és 8 közötti gazdasági egység (GE). A gazdasági egység megállapításánál eléggé bonyolult számítási rendszert alkalmaznak, a jövedelemszámításnál csak a farm változó költségeit veszik figyelembe. Egy gazdasági egység 1200 eurónak felel meg, ami uniós szinten általánosan elfogadott farmnagyság-számítási mód. A mezőgazdasági igazgatóságon kikereshető hektáronként a különböző kultúráknak, állatfajoknak és kategóriáknak megfelelő gazdasági egység. Így például egy hektár búza 0,280, kukorica 0,213, burgonya 1,174, cukorrépa 0,547, takarmánynövény és állandó gyep 0,168 gazdasági egységet jelent. Az állattenyésztésben egy fejőstehén 0,261, egy anyajuh 0,008, egy koca 0,243 gazdasági egységnek felel meg. A meglevő táblázatok alapján mindenki kiszámíthatja a gazdaságának megfelelő összértéket.

A megfelelő nagyságú gazdaság megléte mellett feltétel az is, hogy a pályázónak szabadfoglalkozású engedélyt kell kiváltania, vagy céget, esetleg családi vállalkozást bejegyeztetnie a cégbíróságon. Ugyanakkor egy egyszerű, öt évre szóló üzleti tervet kell kidolgoznia.

A nyertes pályázatokat hároméves időszak után ellenőrzik. A mezőgazdasági igazgatóság szakemberei megvizsgálják az üzleti tervben foglaltak megvalósítását, a pályázónak pedig be kell tudnia bizonyítani, hogy a támogatás folyósítása óta eltelt három évben a piacon eladott termékek mennyisége húsz százalékkal emelkedett, a gazdaság pedig legkevesebb három gazdasági egységgel nőtt. Ha az ellenőrzésnél a pályázó nem tudja bizonyítani ezeket a megvalósításokat, az utolsó két évben nem kapja meg az 1500 eurós támogatást, az addig kapott összeget azonban nem kell fizetnie.

Szervezeti tagok előnyben

A pályázatokat évente több meghirdetett szesszióban fogadják a mezőgazdasági igazgatóságon. A 476 millió eurós alapot évekre leosztják, ha pedig a benyújtott pályázatok értéke meghaladja az éves keretet, a pályázatokat pontozásos rendszer alapján rangsorolják. Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a pályázók, akik valamelyik hivatalosan is elismert szakmai szervezet tagjai, ha a gazdaság hátrányos helyzetű övezetben található, a pályázó 40 évesnél fiatalabb, valamint ha olyan beruházást valósít meg a támogatással, amely az uniós normák betartását célozza. Az elbírálásnál pluszpontot kapnak azok a pályázók is, akik a kifizetési ügynökségnél benyújtott kérésben igényelték az agrár-környezeti kifizetéseket.

A pályázatot két kinyomtatott példányban kell elkészíteni, és az elektronikus változattal együtt a megyei mezőgazdasági igazgatóság vidékfejlesztési osztályán kell benyújtani.

Aki a pályázatok összeállításához segítséget igényel, felkeresheti a megyei agrárkamara (Sepsiszentgyörgy, Árkosi út, 2. szám) szakembereit. A pályázatokat a megyei mezőgazdasági igazgatóság szakemberei formailag és a helyszínen is ellenőrzik, majd ha a pályázatok összege meghaladja a szessziónkénti meghatározott értéket, a pontozási rendszer alapján elbírálják és kiválogatják a nyerteseket. A győztes pályázókat értesítik, akiknek harminc munkanap alatt kell felkeresniük a vidékfejlesztési és halászati kifizetési ügynökség megyei irodáját, ahol megkötik a finanszírozási szerződést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-20: Közélet - Sylvester Lajos:

Lábán van a lakkos szárú kis csizma...

A csomakőrösi székely ruhás óvodások óvónőik és a szülők kezébe kapaszkodva éppen az iskola kapuján léptek ki, szemben a Kőrösi Csoma Sándor szülőház-hasonmás székely kapus emlékházával.
2010-04-20: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázatok közbirtokosságok és tejtermelők számára

Az erdővel rendelkező közbirtokosságok is pályázhatnak a vidékfejlesztési terv 142-es számú fejezetére, amely a ,,termelői csoportok alakításának támogatása" megnevezést kapta.