Pályázatok közbirtokosságok és tejtermelők számára

2010. április 20., kedd, Gazdakör
Az erdővel rendelkező közbirtokosságok is pályázhatnak a vidékfejlesztési terv 142-es számú fejezetére, amely a ,,termelői csoportok alakításának támogatása" megnevezést kapta.

A pályázatokat egész évben fogadják, csábító, hogy a pályázó közbirtokosságnak nem kell önrésszel rendelkeznie. Első lépésként az érdeklődő közbirtokosságnak a szakminisztériumtól meg kell szereznie a termelői csoport elismervényt. Ennek alapja a kitermelt famennyiség közös értékesítése, amit 10 000 eurós értékben, számlák formájában kell bemutatni a minisztériumban. A megpályázott és kifizetendő támogatás mértéke az évente közösen eladott famennyiség euróban kifejezett értékétől függ. A támogatást öt éven át folyósítják uniós és hazai alapokból, első és második évben az eladott fa értékének 5, harmadik évben 4, negyedik évben 3 és az ötödik évben 2 százalékát. Bővebb információval és szakmai segítséggel a mezőgazdasági igazgatóság szakemberei szolgálnak.

A tejtermelőknek is jó hírrel szolgálhatunk. A tejpiaci válság által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból. A támogatásra jogosultak listáját kissé szűkítették azzal, hogy csak a jogi személyiséggel rendelkező gazdaságok (elismert szabadfoglalkozású személyek, egyéni és családi vállalkozások) igényelhetnek támogatást a leadott tejmennyiség függvényében, egy számítási rács szerint. Azon gazdaságok, amelyek 10 és 20 tonna közötti tejmennyiséget adnak le egy kvótaév alatt, 200 eurót, a 20—200 tonna közöttiek 236—2360 euró közötti támogatást — kilogrammonként megállapított szorzószám szerint —, a 200—500 tonna közöttiek 2000 eurót, az 500 tonna felett termelők pedig 1200 eurót igényelhetnek.

A támogatási kérések leadásának határideje május 14., a támogatás kifizetése a megyei kifizetési ügynökség irodáján keresztül történik. A kitöltendő típuskérések is ott igényelhetők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-04-20: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatás a félig önellátó gazdaságoknak (Újra pályázható a vidékfejlesztési terv 141-es fejezete)

Április 15-től a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében újabb pályázati lehetőség nyílott, amellyel a félig önellátó gazdaságok élhetnek.
2010-04-20: Gazdakör - :

Hogyan teleltek gyümölcsfáink? (2.)

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? Termesztett növényeink, így gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.