Csökkent az izlandi vulkán hamutermelése

2010. április 20., kedd, Világfigyelő

Megállapodtak tegnap este az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei abban, hogy fokozatosan enyhíteni fogják a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni.

A miniszterek rendkívüli, videokapcsolaton keresztül lebonyolított tanácskozást tartottak a lassacskán milliárdos gazdaság károkat okozó, és utasok millióinak programját felborító helyzetről. Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési felelőse ezt követően bejelentette, a megállapodásnak köszönhetően ma reggeltől fokozatosan növekedni fog a felszálló gépek száma.

Európában folyamatosan változott az izlandi vulkánkitörés okozta helyzet tegnap. A tűzhányóból a légtérbe jutó hamu mennyisége csökkent, s helyette egyre több láva folyik ki belőle. A hamuoszlop magassága is háromezer méter alatt maradt, ami ,,jó hír a légiutasoknak" a reykjavíki meteorológiai intézet egyik munkatársa szerint. Német kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hamuszennyezés nem képez összefüggő felhőtakarót. Tegnap kora délután elhagyta a vulkáni hamu Magyarország légterét, estére azonban újabb hamufelhő belépését jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azonban meteorológiai szempontból a repülést nem zavarja ― állították.

Az Európában közlekedő légijáratoknak mintegy 30 százaléka indult el tegnap ― közölte a brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet, az Eurocontrol. Né­metország és Nagy-Britannia ma hajnalig meghosszabbította a légtér zárlatát, reptereikről nem indítanak és nem is fogadnak járatokat. Marad a légtérzár Lengyelországban is, Csehország és Szlovákia viszont megnyitotta légterét.

Tegnap késő délután tanácskozást tartottak az Európai Bizottság (EB), a soros spanyol EU-elnökség, az európai légiforgalom biztonságáért felelős Eurocontrol, valamint az uniós tagállamok képviselői, illetve szakértői, hogy áttekintsék, miként szüntethető meg az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett légiközlekedési káosz. Az EB azt is ellenőrzi, jár-e bármilyen negatív hatással az emberi egészségre az izlandi vulkánkitörés miatt a magas légrétegekben terjedő szennyezés, de a nemzetközi egészségügyi szervezetektől kapott információk alapján ezen a téren egyelőre nincsenek komolyabb aggodalmai.

Türelmetlenül várják a korlátozások feloldását a légitársaságok. Egyes nagy cégek saját kutatásba kezdtek, és próbarepüléseket végeztek. A British Airways egyik, Londonból felszálló repülőgépe három órát töltött a brit légtérben és az Atlanti-óceán fölött, és utána közölték, hogy a repülési viszonyok ,,tökéletesek" voltak. A KLM holland társaság elnöke még azt is kijelentette, hogy az európai légtér biztonságos, ,,kivéve egy területet északon, Izland és Oroszország között". Az európai repülőterek és légitársaságok legnagyobb szövetségei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a légiforgalmi hatóságokra annak érdekében, hogy vizsgálják felül a repülési korlátozásokat, mert azok immár több száz millió eurónyi kárt okoznak nekik, és több millió utas nem tud eljutni úti céljához.

Vizsgálja az Európai Unió, hogyan tudja könnyíteni a szigorú állami támogatási szabályokat a vulkánkitörés miatt hatalmas veszteségekre ítélt légitársaságok segítése érdeké­ben. Joaquín Almunia versenyügyi biztos jelezte azt is, hogy olyan rendszerben gondolkodnak, amelyet 2001-ben, az Egyesült Államokat ért terrortámadásokat követően vezettek be. Siim Kallas közlekedési biztos pedig a jelentős gazdasági károk enyhítésének szükségessége mellett arról is beszélt, hogy az EU nem enged az utasjogokból a rendkívüli helyzet ellenére sem. Mint mondta, ezen nem csupán a jegyek érvényességének cseréjét, illetve visszaváltását érti, hanem a földön rekedt utasok megfelelő ellátását, információhoz jutását, illetve azt is, hogy minél hamarabb minél több légtér szabaduljon fel, és a közlekedés visszaállhasson a normális szintre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-04-20: Világfigyelő - :

Állampolgárság a határon túli magyaroknak

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz, de ezek közé tartozik a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás ― jelentette ki tegnap Kövér László.
2010-04-20: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

A Fidesz hatalmas arányú első fordulós győzelme után a kialakuló helyzettel nehezen békülő szocialista párt mindent egy lapra téve, újra negatív kampányba kezdett, s kölcsönös visszaléptetéseket ajánlott fel a Lehet Más a Politikának, megakadályozandó a Fidesz várható és körvonalazódó kétharmados győzelmét, amelyet a szocialisták a diktatúrával azonosítanak.