Röviden

2010. április 20., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor lemond

Az RTL Klub tegnap esti híradójának információi szerint a választások második fordulója után új elnöke lehet a Fidesznek, ugyanis Orbán Viktor lemond. A pártelnöki posztra Pokorni Zoltán és Kövér László esélyes.

Az RTL Klub birtokába került ,,lehetséges lista" szerint Varga Mihály Fidesz-alelnök és Semjén Zsolt KDNP-frakcióvezető mellett miniszterelnök-helyettes lehet Navracsics Tibor, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője is. A Fidesz leendő frakcióvezetőjeként Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét nevezték meg. ,,Mindezt azonban egyelőre nem erősíti meg a Fidesz vezetése. Orbán az első forduló után azt mondta, korai még kormányról beszélni" — hangzott el az RTL Klub híradójában.

Kötelező 19 órakor indítani a tájékoztatást

Az Országos Választási Irodának kötelessége az előzetes választási eredményeket 19 órától szolgáltatni Jóri András szerint. Az adatvédelmi biztos közleményében azt írta: az országgyűlési képviselők választásának első fordulóján, április 11-én ,,a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog érvényesülésével kapcsolatos visszásság állt elő" az előzetes választási eredmények késedelmes ismertetése miatt, illetve azért, mert a hiteles forrásból származó tájékoztatás hiányában megbízhatatlan forrásokból szivárogtak ki információk. A biztos szerint ,,sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választás eredménye gyors, hiteles megállapításának elve". Jóri András azt írta: a szavazás befejezésének időpontját a jogalkotó a törvényben rögzíti, a választási eljárási törvény értelmében ugyanis a szavazás napján 19 óráig lehet szavazni, és a szavazást nem lehet meghosszabbítani. A törvény szerint a kampánycsend a szavazás befejezéséig tart, és azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Jóri András ezért felhívta az OVB és az OVI figyelmét, hogy ,,az információs rendszer működtetése során a jövőben legyenek figyelemmel a közérdekű adatok nyilvánosságának, valamint a választási eljárás nyilvánosságot és az eredmény pontos és hiteles megállapítását előíró alapelveire".

Elhunyt Schwajda György

Elhunyt Schwajda György író, dramaturg. A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját egy hónappal 67. születésnapja után érte a halál. A művészt az önkormányzat és a színház saját halottjának tekinti. Schwajda György kezdetben újságkihordással kereste kenyerét, majd volt segédmunkás, betanított nyomdász, díszletmunkás, világosító, s e rögös pályaút végén okleveles tűzoltókészülék-ellenőr lett. Első darabját Bohóc címmel 23 éves korában írta, s nyomban országos színműpályázatot nyert vele. Ennek ellenére csak négy év múlva, 1970-ben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára. 1985-ig dramaturgként dolgozott, majd több színházat vezetett. 1999-től az új Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa, majd az új színház felépítésére létrejött Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója, s 2002 májusáig a Nemzeti Színház igazgatója volt. Több drámát írt, közülük a Himnusz a legismertebb. Íróként jegyezte az emlékezetes Legényanya című filmvígjátékot és az Indul a bakterház című tévéfilmet.

Újraszámolás Irakban

Újraszámolják az április 7-i iraki parlamenti választáson Bagdadban leadott szavazatokat — jelentette be az országos választási bizottság egyik tagja. Az intézkedést a Núri al-Máliki leköszönő kormányfő vezette, a választáson a második helyen végzett koalíció panaszára hozták. A Jogállami Szövetség 89 képviselői helyet szerzett a 325 fős törvényhozásban, kettővel kevesebbet, mint az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk. Máliki már nem sokkal a voksolás után úgy nyilatkozott, hogy 750 000 szavazattal kapcsolatban felmerült a csalás gyanúja, és jelezte, hogy követelni fogja a szavazatok újraszámolását öt tartományban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-04-20: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

A Fidesz hatalmas arányú első fordulós győzelme után a kialakuló helyzettel nehezen békülő szocialista párt mindent egy lapra téve, újra negatív kampányba kezdett, s kölcsönös visszaléptetéseket ajánlott fel a Lehet Más a Politikának, megakadályozandó a Fidesz várható és körvonalazódó kétharmados győzelmét, amelyet a szocialisták a diktatúrával azonosítanak.
2010-04-20: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Egy igazi siculicum: a kisbaconi vízimalom

A székely ezermesterség még mindig működő csodája hívott a kisbaconi Fülöp-malom elé, amikor Keresztes Lajos, az utolsó erdővidéki vízimalom egyik molnára megnyitotta előttem a kaput. Egyik molnárnak mondom, mert testvérével, Domokossal együtt üzemeltetik ezt a műszaki különlegességet, amely édesanyjuk, a 74 éves Keresztes Etelka nevén szerepel.