Mi, hol, mikor?

2010. április 21., szerda, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

* A Szent György-napok keretében ma 17 órakor kiállítás nyílik a Lábas Ház előtt, népi használati tárgyak az Árkosi Tájmúzeum anyagá­ból (Bálinth Zoltán gyűjtése); Absztrakt. Egy pillanat története — Alina Bîrlă fotókiállítása a Di Stefano bárban.

* A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér ma, Rónai Péter és Farkas Roland felvidéki képzőművészek Mester és tanítványai című kiállításának zárónapján hosszabbított programmal, 22 óráig várja a látogatókat.

Előadások és vetélkedő

* A Szent György-napok keretében ma 11.30 órától A reneszánsz (világ)irodalmának hatása a magyar és román kultúrára — Shakespeare Alapítvány és a BBTE Sepsiszentgyörgyre kihelyezett gazdaságtan tagozata, az új egyetemi épületben, 11.45 órakor Megéri! — általánosműveltség-fejlesztő vetélkedő — Shakespeare Alapítvány és a BBTE Sepsiszentgyörgyre kihelyezett gazdaságtan tagozata, az új egyetemi épületben.

* Csütörtökön 17 órától Az Apor-kódex hazajött! címmel nemesmásolat-kiállítás és konferencia a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Az átadást követően 18 órától vetített képes tudományos értekezlet, Boka László A kódex restaurálását lehetővé tevő Látjátok, feleim... ― Magyar nyelvemlékek a kezdetektől a 16. század elejéig kiállítás eredményei címmel, a könyvet felújító Tóth Zsuzsanna a kódex restaurálásáról, Gábor Csilla és Korondi Ágnes, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyetemi, illetve óraadó tanára az Apor-kódexről és a késő középkori magyar kódexekben található műfajokról, Egyed Emese, a BBTE professzora a felvilágosodás sokkoló magyar nyelvemlékeiről tart előadást.

Színház

* A Szent György-napok színházi előadásai ma: 18 és 21 órától Visky András: Visszaszületés — Kolozsvári Állami Magyar Színház, a színház nagytermében, 21 órától Ágai Ágnes: Önarckép fintorokkal — Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata, a színház stúdiótermében. Csütörtö­kön: 18 órától Fizetek, főúr! — Tranzit Színház (Budapest), rendező-művészeti vezető: Ká­tai István, a színház kamaratermében, Robert Thomas: Szegény Dániel — Visky Árpád Színjátszó Társulat, a Kónya Ádám Művelődési Házban, Shakespeare: Hamlet — M Stúdió, rendező: Uray Péter, a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében, 20 órától Fizetek, főúr! — a kamarateremben.

* A kézdivásárhelyi Vigadóba mára meghirdetett Fizetek, főúr! című előadás elmarad.

Szent György lovagja

Király, királyné, főherold, lovagok és csatlósok, udvarhölgyek segítenek megidézni a múltat, a lovagi kort és a lovagi erényeket pénteken a Szent György-napokon. A Légy te Szent György lovagja! elnevezésű vetélkedőn megválasztják Szent György lovagját, aki egy évig viselheti majd ezt a címet. 13—25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek lovagnak két csatlóssal. Jelentkezési határidő: csütörtök. Első díj: 300 lej. A hagyományőrző lovagi vetélkedő pénteken 13 órakor kezdődik a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren. Jelentkezési űrlap és információk a www.emihirek.ro oldalon elérhetőek.

Bábszínház

A Szent György-napok keretében zajló Cimborák Erdélyi Magyar Bábostalálkozó mai műsora: 9.30 és 11 órától Fazekas Mihály: Lúdas Matyi — Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház (Marosvásárhely), a kultúrpalotában, 10 és 12 órától J. Lawson: Eljöhetnél hozzám! — Puck Bábszínház (Kolozsvár), a színház stúdiótermében. Csü­törtö­kön: 10 és 13 órától Benedek Elek: Sómese — Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata, a színház stúdiótermében, 12 és 14 órától Grimm testvérek: Jancsi és Juliska — Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár), a színház kamaratermében.

Zene

A Szent György-napok keretében ma 13 órától lemezbemutató koncert gyermeknek: Kerekecske esztendőcske — Orbán Ferenc, a színház kamaratermében, 17 órakor Cseh Tamás-emlékkoncert a színház kamaratermében, 19 órától Rockquiem — Rockmise — Snaps Vocal Band, az evangélikus templomban, dzsesszkocsma a Di Stefano bárban: 20.30-kor Session Jazz Band, 22 órától a Bíró Eszter—Födő Sándor duó (Budapest). Csü­törtökön dzsesszkocsma a Di Stefano bárban: 20.30-tól St. George Quintet, 22 órától Kovács Linda Quartet (Budapest), 23.30-kor Lucian Nagy Sextet (Temesvár — Marosvásárhely).

Könyvbemutató

Benedek József Mihály Férfiak című kötetét ma 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében mutatják be.

Röviden

Kiállításmegnyitó. Ma 11 órakor nyílik a Szent György Expó a sportcsarnokban.

Előadás. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya szervezésében ma 19 órától Szilágyi Péter alelnök Kaland az Eiger északi falán címmel tart vetített képes előadást a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Iskolaközpont dísztermében.

Jogi szolgálat. Balogh Klá­ra jogtanácsos szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-20: Magazin - :

Újranyomják nyomdahiba miatt

Újranyomják egy szakácskönyv 7000 példányát Ausztráliá­ban, mert az egy elírás miatt finomra őrölt fekete bors (black pepper) helyett ,,őrölt fekete embereket" (black people) ajánl hozzávalóként egy olasz tésztaételhez.
2010-04-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Ma Román Kupa-forduló
Újabb Román Kupa-fordulóra kerül sor ma 17 órától: Kovászna—Ozsdola, Maksa—Barót, Kökös—Zágon, Illyefalva—Sepsiszentgyörgy.