A régi SepsiszentgyörgyA Gróf Mikó Imre utca

2010. április 21., szerda, Magazin

A kvártélyház az ötvenes években

A Mikó-kollégium sarkától kelet felé tekintve, jobbról az önkiszolgáló bolt (melynek helyén az 1960-as évekig a kvártélyház immár romosodó épülete állt), balról a kollégium tiszteletet parancsoló tömbje között nyílik Sepsiszentgyörgy egyik legforgalmasabb belvárosi utcája.

A múlt század derekától 1894-ig a Felső (vagy Külső) Libócz utca nevet viselte, mely a kvártélyháztól az utca mai vonalán, a Petőfi Sándor utcával folytatódva, a Nicolae Bălcescu utcánál torkollott a rétbe. A város mai Lázár Mihály, Széna és Nicolae Bălcescu utcájának déli szakaszát ma is Libócnak nevezik a régi helybeliek, bár a 19. században a Libócz (de néhol Libocz, Libacz, sőt, Libucz) elnevezés ezek mellett még felölelte a mai 1918. December 1. útnak a Sugás vendéglő és vasúti menetjegyiroda közötti részét, valamint a Gróf Mikó Imre utcát. Így e városrész utcáit Belső (vagy Alsó), Külső (vagy Felső), illetve Közép Libócz névvel illették. A Mikó déli szárnyának felépülése, majd a további építkezések megkezdésével 1894-ben a kollégiumtól a Bălcescu utca sarkáig terjedő rész a Gróf Mikó Imre nevet vette fel. Folytatásában a Külső Libócz lett a Major utca (a mai Bălcescu), míg a megmaradt rész (a mai Józef Bem utca) továbbra is Libócz utca maradt.

A Mikó régi bejárata

A Mikó utca vonalának kialakítása a kollégium déli szárnyának építésével vette kezdetét, és mintegy két évtized alatt fejeződött be. Előtte amolyan mellékutcának tekintették, ahol fűz- és jegenyefák nőttek, melyeket „káros árnyékuk" miatt kivágattak, s ahol az útkarbantartási és -feljavítási rendelkezéseknek is „csak holmi fövenyezéssel tudott a város eleget tenni, és ott is annyira, hogy csak nagy bajjal és kivált setétben alig lehet abba az utcába járni" — írja Kovács kapitány a tanácshoz küldött levelében 1851 novemberében, majd így folytatja: „mire nézve… ezen helység a városi nevet csak hiába ölti magára… s azon vezérelv, hogy »nagyapám és apám is mindig sárban úszott, s én sem akarok jobb lenni« — valaha nevetségessé vált". Még a főtér szemetét is szabad volt itt összegyűjteni: „A Mikó tanoda összes üzletei minden hulladéka a Libócz utczában gyűl halomra… Cseber és dézsaszámra hordják össze a szemetet és mosadékot, hogy a rothadó anyag fertelmes párái az árok hosszában az egész utcát megtöltik… száraz időben is bokáig ér a kifolyó sár s több helyen is sietve kell elhaladni a bűz miatt" — olvashatjuk a Nemere 1882. évi 93. számában. Tizenegy évvel később is viskókkal rendszertelenül beépített, piszkos, sáros utca képét mutatta. Idézzük a Székely Nemzet újságíróját: „A Libucz utcában sétáltam. Be kellett tekintenem egy-két udvarba. Rémséges szituáczió. Hat-hét népes család lakja az építkezés kezdetleges stádiumait előtüntető toldott-foldott viskó-labirintust. Tovább háromemeletes palota (a Mikó háromszintes része — J. Á. megj.), Városháza, piaczsor nyugatról. Dél, kelet és észak felől a faépületek leírhatatlan chaosza."

Az utcát 1897-ben járdával és kövezett vízelvezető csatornával látták el. Itt vezették le a Belső Libócz felé a parkban és a főtér épületeinek alagsorában állandóan feltörő talajvizet is. Az utca sáncában gyakran tócsákban állt a Hegy utcából a piactéren átfolyó esővíz, melynek egészségkárosító hatását élcelődve rója fel az illetékeseknek a Székely Nép egyik 1908. évi száma: „Nem teljesen megerősített hír: a kiépített Mikó utcában a vármegyei főorvos a koleraterjesztő pocsolyába szinte belefulladt. Szerencsére az építtető mérnök kihúzta."

Különben is: száraz időben por, esőben hatalmas sár, rossz minőségű járdák, nem kellően tisztított és karbantartott vízlefolyó árok — ezek jellemezték Szentgyörgynek még a főutcáit is az 1930-as évek végéig. A városi tanács, a megyei hatóságok hol karöltve, hol egymásnak feszülve próbálkoztak különböző intézkedéseket foganatosítani, de az erre fordítandó összegek hol kevésnek bizonyultak, hol más irányba terelődtek. 1891 augusztusában Potsa főispán Császár Bálintnak így ír: „Van a városnak elég elhanyagolt utczája, melyre az 5% pótadóból hordják a követ, de sem kő, sem utca azért nincs. Járható utczája csak az van a városnak, melyet a megye fenntart." A polgármester válaszában ekképp érvel: „…hibáztunk, mert az utczák javítására megszervezett 5% pótadót kőhordásra használtuk fel, s abból állítottuk ki… a Háromszék vármegyei bizottságnak azon határozatát, miszerint Sepsi Szentgyörgy város piaczát részben sétatérré átalakítani, faültetéseket eszközölni, sodronykerítést felállítani s főképpen költséges díszlépcsőzetet építtetni rendelt, végrehajtottuk".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-21: Magazin - Fekete Réka:

Páll Domokos (Mementó)

Páll Domokos nem ismert lehetetlent, ha arra kérték, hogy békéltessen két fél között. Szelídsége, józan igazságérzete miatt nem csak kántortanítóként és a nagy hírű illyefalvi kórus vezetőjeként írta be nevét a falu történetébe, hanem közösségszervezőként is számon tartották közel fél évszázadon át.
2010-04-21: Világfigyelő - :

Engedélyezték a versailles-i nagygyűlést (Trianon-petíció)

A Magyarok Világszövetségének küldöttei, Léh Tibor régióalelnök és munkatársa, Jankovich István, valamint Hompoth Zoltán főszervező és Bottyán Zoltán, a Trianon-petíció szóvivője egyhetes eredményes tárgyalást folytatott a francia hatóságokkal az Igazságot Magyarországnak, Igazságot Európának! című összmagyar megmozdulás engedélyeztetése érdekében.