Röviden

2010. április 21., szerda, Világfigyelő

Orbán nem hagyja magára a Fideszt

Orbán Viktornak a parlamenti választás második fordulója után sem áll szándékában ,,magára hagyni a Fideszt". A párt elnöke ezt a Facebook közösségi portálon jelentette be, ahol a következő bejegyzést tette: ,,A Fidesz elnöksége körüli pletykákról. Kéretlen tanácsadók és házasságközvetítők kíméljenek. Semmilyen érvet nem találok, ezért a második fordulót követően sem áll szándékomban magára hagyni a Fideszt". Az RTL Klub Híradójának hétfői információja arról szólt, hogy a választások második fordulója után új elnöke lehet a Fidesznek, ugyanis Orbán lemond. Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke tegnap kora délután ezt úgy kommentálta: ,,ez a téma semmilyen formában nem vetődött fel a Fideszben."

Az SZDSZ nem fog megszűnni

Az SZDSZ nem fog megszűnni, a liberális párt a parlamenten kívül is hallatni fogja a hangját — mondta Retkes Attila, a párt elnöke. A politikus kijelentette: ő maga és a párt ügyvivői testületének többsége még nem mond le, nem hagyja sorsára a pártot, a következő két hónapot még végigviszik. Hozzátette: az ügyvivői testület tegnapi ülésén arról döntött, május 25-ig tagságmegújítás lesz, majd ezután az országos tanács összehívja azt a küldöttgyűlést, amely egyebek közt a teljes tisztújításról, a párt nevének megváltoztatásáról, valamint az új alapszabályról dönt.

Magyar Gárda: vádemelési javaslat

Vádemelési javaslattal küldte tovább a rendőrség a Magyar Gárda elleni nyomozás anyagait az ügyészségnek; K. Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát és két társát egyesülési joggal való visszaéléssel és törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják. A rendőrség honlapján azt közölte: a nyomozók az eljárás során több mint száz tanút hallgattak ki, mások mellett a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjait, akik közül többen már kiléptek az egyesületből, mert a szervezet jelentősen eltért eredeti céljától. A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy a Magyar Gárda katonai hierarchia alapján, parancsuralmi rendszerben felépített és működtetett szervezet, amelynek nyíltan vállalt célja a rendfenntartás a rendőrség mellett vagy helyett, az állam rendfenntartó monopóliumának megtörése — áll a közleményben.

Semlegesen a hazafiassági törvényről

Nem hozott határozatot a hazafiassági törvényről a szlovák parlament kulturális és sajtóbizottsága, amely tegnap ülésezett Pozsonyban. Februárban hasonló álláspontra helyezkedett a kormány is, amely szintén semleges maradt a sok vitát kiváltó törvénytervezettel kapcsolatban. A hazafiassági törvényt március elején elfogadta a parlament, de Ivan Gasparovic államfő megvétózta, mert szükségesnek tartja a törvény alkalmazásának jobb előkészítését. A vétó miatt a törvényhozásnak újra napirendre kell tűznie a jogszabályt, amire április 27-én kerül sor. Gasparovic vétójának felülvizsgálatához a 150 tagú törvényhozói testületben legalább 76 szavazatra lesz szükség.

Lefejezték az iraki al-Kaidát

Közös iraki—amerikai műveletben megölték Észak-Irakban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének egyik magas rangú vezetőjét. Kászim al-Muszavi vezérőrnagy elmondása szerint tegnap kora reggel végeztek Ahmed al-Obeidivel, hírszerzési információk alapján. Az Abu Szuhaib néven is ismert vezető volt az iraki al-Kaida tevékenységének irányítója Kirkuk, Szaláheddín és Ninive tartományban. Obeidi a hírszerzés tisztje volt a néhai Szaddám Huszein diktátor uralma idején. Előző nap Núri al-Máliki iraki kormányfő és az amerikai hadsereg azt jelentette be, hogy a vasárnapra virradó éjjel — szintén közös amerikai—iraki műveletben — megölték az iraki al-Kaida két vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit és Abu Ajjúb al-Mászrit, s ezzel mintegy lefejezték a terrorszervezetet Irakban.

Bakijev Fehéroroszországba menekült

Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök és három hozzátartozója Fehéroroszországban tartózkodik — jelentette be a volt szovjet köztársaság elnöke, Aljakszandr Lukasenka. Az ideiglenes kirgiz kormány elnökhelyettese tegnap nem zárta ki, hogy kérni fogják Bakijev kiadatását, akit bíróság elé akarnak állítani a nyolcvanöt halálos áldozatot követelő április elejei biskeki zavargások miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-04-21: Világfigyelő - Bogdán László:

Lengyel, magyar, két jó barát? (Magasles)

Lech Kaczyński elnök és népes kíséretének tragikus repülőszerencsétlensége — a lengyel történelemben oly tragikus szerepet játszó Szmolenszk és a katyńi erdő közelében — óhatatlanul is újra a lengyel—magyar barátságra irányította a figyelmet.
2010-04-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó férj, édesapa, testvér, keresztapa, nagyapa, após, vő, sógor, rokon és jó szomszéd, a zágoni
id. KÓNYA LÁZÁR
szerető szíve életének 67. évében türelemmel viselt, súlyos szenvedés után 2010. április 20-án megszűnt dobogni.
Temetése 2010. április 22-én 14 órától lesz a zágoni családi háztól a református temetőben.
A gyászoló család
5459