Megénekelt gyermekkor

2010. április 27., kedd, Magazin

A Lábas Ház előtti színpadon tartották a Kerekecske esztendőcske című, a napokban megjelent ,,gyermeklemez" vásári bemutatóját szombaton, mely legalább annyira szól felnőtteknek, mint apróságoknak. Orbán Ferenc legújabb szerzői lemezét (vagyis mind a dalszöveget, mind a zenét ő maga írta) hallhatta a lelkes, zenészekkel együtt éneklő közönség.

Orbán Ferenc mellett ugyanazok a szentgyörgyi muzsikusok álltak, akik a Cseh Tamás-emlékkoncerten is felléptek: gitáron Kerezsi Csongor, billentyűs hangszeren Lőfi Gellért. A felszabadult, családias előadás után Orbán Ferenc elmondta: ,,kétévnyi munka áll a produkció, e lemez mögött, és ebben a pillanatban érzem azt, hogy érdemes volt ebbe belevágni". A tizenkét hónap tucatnyi dalban, „ha azt mondom, hogy gyermeklemez, még ezzel sem határozom meg jól, ugyanis az én gyermekkori élményeimet írtam bele, és hogy ezzel egy ötéves vagy egy ötvenéves tud azonosulni, az már nyitott kérdés. A Kerekecske esztendőcske személyes élmények halmozata, azok valamilyen leképezése, minden hónaphoz választottam valamiféle tematikát, saját gyermekkorom van a dalokban" — magyarázta Orbán Ferenc.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-27: Sport - :

Sport

Olimpiai tetratlon
A Román Olimpiai Akadémia Kovászna megyei fiókjának rendezésében kerül sor április 30-án a sepsiszentgyörgyi városi stadion atlétikai pályáján az országos rangú rendezvény megyei szakaszára, mely magában foglalja az 50 m-es síkfutást, labdadobást (kosárlabdát kell dobni), helyből távolugrást, egy művészi próbát (zene, rajz...) és egy olimpiai ki mit tud vetélkedőt (az olimpiák történetével kapcsolatos tíz kérdés).
2010-04-27: Magazin - Józsa Lajos:

A vajdahunyadi vas értéke

Keresett volt a vajdahunyadi vas egész Erdélyben, de főleg a Monarchia határain túl, ahol négyszeres áron lehetett eladni. Az Erdélyi Gubernium szigorításokat írt elő azoknak, akik vasat vásároltak, és figyelmeztette a mesterembereket, a kereskedőket az előírások pontos betartására. Tekintettel a háborúra és az azzal járó nehézségekre, valamint az egész Monarchiát érintő gazdasági megszorításokra, szigorúan büntették azokat, akik a vasat magasabb áron adták.