Nulla toleranciát hirdetett az Európai UnióTámadás a szalmonella ellen

2010. április 27., kedd, Gazdakör

Nulla toleranciát hirdetett a szalmonellával szemben az Európai Unió — a kelet-európai országokban valószínűleg hiába. Egy gyorsteszt során ugyanis kiderült: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hétben jelen van a baktérium.

Egy uniós rendelet szerint 2010. december 12-étől kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalomba hozni, amelyben a szalmonella egyik típusa sem mutatható ki. A szalmonellamentesítési programra az EU 2010-ben 2,5 millió eurót ad, amihez legalább ennyivel lenne célszerű hozzájárulniuk a kormányoknak. ,,Ha azt látják Brüsszelben, hogy a nemzeti támogatás nem éri el az uniósat, a következő évben ők is csökkentik a keretet" — érvelt Bárány László, a magyarországi Baromfi Terméktanács elnöke.

Az állattartók kétféle szalmonella-szerotípust — az enteritidist és a tifimuriumot — tartanak veszélyesnek, a sikeres mentesítéshez a tyúkállományt a kétféle oltóanyaggal háromszor kell beoltani. Ezt a kétféle fertőzést a vizsgált tenyésztyúkállományok 0,87 százalékában mutatták ki, szemben a 2008-as 1,44 százalékkal. Az idei eredmény már megfelel az uniós előírásoknak — bár bonyolítja a helyzetet, hogy a szalmonellabaktériumnak legalább 2500 típusa ismert. Közülük az öt legfontosabbat vizsgálva (az említett kettőt is beleértve) 2008-ban a tenyésztyúkállományok 3,24, idén pedig a 2,47 százalékában mutatták ki.

A magyarországi klimatikus viszonyok között a szalmonella teljes eltüntetése szinte lehetetlen — vélik az állat-egészségügyi szakértők. Az oltással visszaszoruló két típus helyébe gyorsan belép az infantis elnevezésű szalmonellabaktérium, amelynek humán-egészségügyi veszélyeit baromfis berkekben enyhébbnek tartják ugyan, de nem elhanyagolhatók.

A nulla toleranciát megkövetelő uniós szabály enyhülhet, teljes mentességet csak az enteritidisre és a tifimuriumra fognak előírni. Nyomasztóbb képet mutat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA huszonhét uniós tagországra kiterjedő vágóhídi adatgyűjtése. Az uniós szervezet egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a levágott brojlercsirkék bőrén és béltartalmában kimutatható-e a szalmonella vagy a kampilobakter. Az egyes típusokat el nem különítő összesítésben a magyar baromfihús 85,6 százaléka tartalmazott szalmonellát, bár enteritidist vagy tifimuriumot mindössze a minta 4,6 százaléka.

A nyers csirkehússal és tojással a háztartásba behurcolt, szobahőmérsékleten gyorsan szaporodó kórokozó könnyen fertőz, elég, ha a nyers húsról lecsöpögő lé a hűtőszekrényben más ételre kerül. A nyers tojások vagy a mikrohullámú sütőben felmelegített készételek ideális táptalajt jelentenek a mélyhűtést is gond nélkül átvészelő szalmonellának. A kampilobakter még a szalmonellánál is súlyosabb megbetegedést okozhat. Erősebben is fertőz: már egy kiskanálnyi vagy falatnyi ételben is elegendő baktérium szaporodhat el a végső soron kiszáradást okozó gyomor- és béltünetek kialakulásához. Szintén a nyers húsban — főleg baromfiéban — tenyészik, és a fertőzése ugyanúgy hirtelen felszaladó lázzal, hasi görcsökkel, hasmenéssel jár, mint a szalmonelláé.

(az agraroldal.hu nyomán)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-04-27: Gazdakör - :

Hogyan teleltek gyümölcsfáink? (3.)

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? Termesztett növényeink, így a gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.
2010-04-27: Gazdakör - :

Hírlugas

Meghívó kiállításra
A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság meghívja Háromszék állattenyésztőit az április 30.—május 2. között a Brassó megyei Rozsnyón rendezendő szarvasmarha-kiállításra. Jelen lesznek az állattenyésztés terén tevékenykedő legismertebb takarmány-, gép- és felszerelésgyártó cégek képviselői, tenyészanyag-forgalmazók.