Hírlugas

2010. április 27., kedd, Gazdakör

Meghívó kiállításra

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság meghívja Háromszék állattenyésztőit az április 30.—május 2. között a Brassó megyei Rozsnyón rendezendő szarvasmarha-kiállításra. Jelen lesznek az állattenyésztés terén tevékenykedő legismertebb takarmány-, gép- és felszerelésgyártó cégek képviselői, tenyészanyag-forgalmazók.

Az állatkiállításra és -versenyre több mint száz egyedet neveztek be az ország szinte valamennyi régiójából. Háromszékről két jól ismert kézdiszentléleki gazda, Kanabé Miklós és Sterczer Sándor vesz részt állataival a megmérettetésen. (Incze Péter)

Dísznövények Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala és a magyarországi ASSA Kft. május 6. és 9. között második alkalommal szervezi meg Kézdivá­sárhelyen a Dísznövény, 2010 — Nemzetközi Kertészeti Kiállítást és Vásárt a Józsiás parkban. A nagyközönség számára szórakoztató kísérőprogramokat, virágkötészeti bemutatókat, előadásokat szerveznek, helyet kap a kézművesportékákat bemutató Mesterek utcája és a gyermekek hagyományőrző foglalkoztatója, a Mesekert is.

Meghosszabbított vadászidény

A római képviselőház tíz nappal hosszabbította meg a vadászati idényt, amely eddig szeptember elsejétől január 31-ig tartott. Ezentúl a vadászok február 10-ig emelhetik puskájukat a madarakra, ha az adott vadászterületért felelős tartomány az idény meghosszabbításáról dönt. Az új szabályozás kizárólag bizonyos madárfajokat érint.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-04-27: Gazdakör - :

Támadás a szalmonella ellen (Nulla toleranciát hirdetett az Európai Unió)

Nulla toleranciát hirdetett a szalmonellával szemben az Európai Unió — a kelet-európai országokban valószínűleg hiába. Egy gyorsteszt során ugyanis kiderült: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hétben jelen van a baktérium.
2010-04-27: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Ikafalvi háztűznéző

Nemcsak családhoz, egy faluba is lehet háztűznézőbe menni. A történelem kereke a legeldugottabb falucskában sem áll meg, csak időnként lelassul. Ikafalva inkább peremtelepülése Felső-Háromszéknek, mintsem elszigetelt faluja. Két irányban van ki-be járata: az egyik, a Kézdivásárhely felé tartó, még olyan sincs, mint sok-sok évtizeddel ezelőtt, a másik, mint az ember tenyere. Csernáton önkormányzata ugyanis gondoskodott községközpont felőli bekötőútjáról: pillanatok alatt ér be személygépkocsink a településre. Monumentális székely kapu fogad a domboldalon lejtő műúton, némán, de méltóságosan köszönti a háztűznézőbe érkezőt.