Kétféle vagyonbevallás az állami tisztségviselőknek

2010. április 27., kedd, Közélet

Újraéleszti az Országos Feddhetetlenségi Ügynöksé­get a kormány. A tegnap jóváhagyott törvénytervezet az alkotmánybíróság által megfogalmazott kifogásokat is figyelembe vette, így a jövőben a magas rangú állami tisztségviselőknek kétféle vagyonbevallást kell benyújtaniuk. Az egyik nyilvános lesz, a másik pedig titkos, ám ehhez a feddhetetlenségi ügynökség hozzáférhet, és az adóhivatalt vagy az ügyészséget is értesítheti, ha visszásságokat talál.

A két nyilatkozat csak abban különbözik, hogy a pénzbetétek és ingatlanok lelőhelyét a nyilvánossággal nem kell közölni, ez ugyanis az alkotmánybírák szerint sérti a magánélethez való jogokat. „A kormány álláspontja szerint a tisztségviselőknek anyagi helyzetükkel kapcsolatosan teljes átláthatóságot kell biztosítaniuk. Aki erre nem hajlandó, nem köteles kilépni a magánszférából" — magyarázta Emil Boc kormányfő (képünkön), hogy miért fontos ez a törvény, amelyet Traian Básescu államfő kérésére sürgősségi eljárással, tíz-tizennégy napon belül készül elfogadni a parlament.

A többség egyetért a feddhetetlenségi ügynökség működésével, Markó Béla RMDSZ-elnök szerint ezt az unió is elvárja, de önmagunknak is tartozunk a korrupció elleni fellépéssel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-04-27: Közélet - Simó Erzsébet:

Kétharmad és demokrácia (Jegyzet)

Két hete minden csapból az folyik, mi lesz szegény Magyarországgal, ha jön ez a nyolc éve hatalomra készülő párt, s egyenesen hatvanhat százalékos eredménnyel veszi át a kormányrudat.
2010-04-27: Belföld - :

Hírsaláta

A POLITIKAI KINEVEZÉS ÁRA. Súlyos belső kórházi fertőzés ütötte fel fejét a CFR bukaresti 2-es számú kórházában. Két fiatalasszony ― egyik az operettszínház énekese ― élet és halál között lebegve került át az egyetemi kórházba, ahol, úgy néz ki, sikerült életüket megmenteni.