JegyzetKétharmad és demokrácia

2010. április 27., kedd, Közélet

Két hete minden csapból az folyik, mi lesz szegény Magyarországgal, ha jön ez a nyolc éve hatalomra készülő párt, s egyenesen hatvanhat százalékos eredménnyel veszi át a kormányrudat.

A túlhatalom óriási veszélyekkel jár, oda a magyar demokrácia, sápítoztak balról a szocialisták, a fel-felocsúdó régi liberálisok, az LMP színeiben az újak, de ezt harsogta a Jobbik is, holott az első forduló előtt, amikor még nagy mellénnyel jártak, nemcsak kétharmados többséget vizionáltak önmaguknak, hanem Vona Gábor azt is megígérte: a parlamentbe jutott pártoknak írmagjuk sem marad. Hogy a többiről ne is beszéljen. A szocialisták vasárnap este sem dőltek kardjukba, pedig megtehették volna, úgy leszerepeltek ezen a választáson, hogy bármit is ígérnek most, egy ideig sok szavuk nem lesz a magyar belpolitikában. S ha a Fennvaló is úgy akarja, a nemzet anyósa, Lendvai Ildikó lelép a színről. Reméljük, Kovács László sem billegeti, kelleti magát egy ideig, hogy a többi, kissé kivénhedt, megavasodott szoci vezérről most szót ne ejtsünk. Fodor, Kuncze Gábor már korábban háttérbe vonult, s utolsó vezérük, Retkes Attila az MDF-fel kötött kudarcos választási szövetség csúfos bukása után egyszerűen lapít. Miként az elnöki tisztségéről nagyon későn lemondó Dávid Ibolya is. Most tehát — a Fidesz győzelme után — némiképp megtisztult a magyar politikai paletta, aki levitézlett, elmegy, aki győzött, kormányt alakít, s megpróbálja kirángatni abból a reménytelenségből az országot, melybe a nyolcéves baloldali vezetés, Gyurcsány Ferenc ámokfutása, Bajnai Gordon túlontúl óvatos válságkezelése sodorta. A változást igenlő magyarság elsöpörte a posztkommunista rendet, s ahogyan az esti győzelmi mámorban úszó győztesek megfogalmazták, lehetőséget teremtett számukra a forradalmi átalakulásra.

És a kétharmadtól sem kell olyannyira félteni Magyarországot. Az angol parlamentről tartják, hogy az épp soros kormányzó párt azonkívül, hogy valakit férfivá vagy nővé változtasson, bármit megszavaztathat. Mégsem tette, teszi. S bizonyára a Fidesznek sem áll szándékában megerőszakolni a magyar demokráciát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-04-27: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

A nemzeti együttműködés győzelme

Ez nem mehet tovább! — mondtuk a magyar anyaország vesztett útra fordulása első napjaiban, a szocik és balliberálisok hatalomátvétele idején, 2002-ben. Aztán ennek a négy évnek a derekán, 2004. december 5-e után, amikor megkaptuk a legnagyobb pofont, amikor bennünket, az elszakított nemzetrészekhez tartozókat kitagadtak a nemzetből, akkor első elkeseredésünkben és tehetetlenségünkben ezt azzal bosszultuk meg, hogy a csonkaországtól mi is visszavontuk az anyaország minősítést.
2010-04-27: Közélet - :

Kétféle vagyonbevallás az állami tisztségviselőknek

Újraéleszti az Országos Feddhetetlenségi Ügynöksé­get a kormány. A tegnap jóváhagyott törvénytervezet az alkotmánybíróság által megfogalmazott kifogásokat is figyelembe vette, így a jövőben a magas rangú állami tisztségviselőknek kétféle vagyonbevallást kell benyújtaniuk. Az egyik nyilvános lesz, a másik pedig titkos, ám ehhez a feddhetetlenségi ügynökség hozzáférhet, és az adóhivatalt vagy az ügyészséget is értesítheti, ha visszásságokat talál.