MementóMiklósvári Gyenge Anna

2010. április 28., szerda, Magazin

Egyik dedikált fényképe

Bár a huszadik századi művészvilág egyik jeles alakja volt, életéről, genealógiai kapcsolatairól eléggé keveset tudunk, holott a Gyenge család él a nagyvilágban, Erdélyben és Erdővidéken is.

De mert a Miklósvári előnevet választotta, feltételezzük, hogy a család eme törzságának volt leszármazottja. Kézdivásárhelyen szü­letett 1894-ben, és ötvenöt éve hunyt el. Kolozsvárt és Csíkszeredában járt iskolába, fiatalon került be Rákosi Szidi színiiskolájába.

1927-ben Leonóraként az Il Trovatoréban

Kacsóh Pongrácz János Vitéz című daljátékában debütált Iluska szerepében (1911). Hamarosan kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol az önálló magyar színház primadonnája lett. 1920-ban drámai szoprán szerepkörben — Anne Roselle néven — szerződött a Metropolitan Operá­hoz. 1925-től Európában lépett fel az operairodalom szoprán-főszerepeiben. Magyarországi vendégszereplései a magyar zenei élet kiemelkedő eseményei voltak. Visszavonulása után Philadelphiában tanított, itt is hunyt el 1955-ben. Főszerepeit szinte lehetetlen felsorolni: többek között énekelt a Pillangó­kisasszonyban, az Aidában, Erkel Hunyadi Lászlójában. Síremlékéről semmit nem tudunk, miként arról sem, hogy valahol (Kézdivásásárhelyen, Miklósváron, Philadelphiában?) emléktábla örökítené meg emlékét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Megrendült szívvel tudatjuk, hogy a nagyajtai születésű
özv. GÁL LÁSZLÓNÉ
szül. FŰRÉSZ ROZÁLIA
életének 67. évében 2010. április 26-án váratlanul elhunyt.
Temetése április 28-án 14 órakor lesz a nagyajtai temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
864
2010-04-28: Magazin - :

Kétszáz éves a Für Elise

,,Für Elise am 27. April zur Erinnerung von L. v. Bthvn." — azaz emlékül Elise számára Beethoventől, jegyezte föl a kottalapra a zeneszerző kétszáz évvel ezelőtt.