A tavasz zsenge zöldje

2010. április 28., szerda, Gazdaság

Kovásznán intenzív városszépítésbe kezdtek a fák, ami rá is fér ezekre a főteret véglegesen tönkrerondító szocialista építészeti relikviákra, amelyeket általános kelet-európai viszonylatban is olyan örökségnek minősített Makovecz Imre, mint aminek a lebontása nehezebb lesz, mint a kommunista és posztkommunista ideológiáké.

De ne versenyeztessük a kétféle örökséget, ne vitassuk egyiknek vagy másiknak az elsőbbségét, mert a kettő együtt van jelen. Ezt egyébként éppen Magyarország most zárulni tűnő nyolc esztendeje bizonyítja, azé a nyolc évé, amely például éppen Makovecz Imrét nem engedte szóhoz jutni, tervezőasztal mellé állni otthon, hisz egyetlen komolyabb budapesti megrendelést sem kapott eddig az évek hosszú során át. Spanyolországban tervezett világkiállítási pillangóházat, nálunk, Székelyföldön építtetett templomokat (Vargyas, Csíkszereda, sepsiszentgyörgyi ravatalozóház, a megrendelt Hargita-templom stb.).

Mindez Kovásznán, Csomakőrösről jövet jut eszembe, amikor megállít a Kovászna patakának rondaságait elfedő és ennek csúfságát feledtető fűzfasor zöld zsengéje, amilyent csak a természet tud kikavarni, az ég kék palettájára felfesteni.

Reményt keltő gyönyörűség rácsodálkozni erre a hatalmas fákból alkotott látványra.

Ezek besegítését a város arcának szépítésébe csak kímélettel lehet és kell honorálni. Kovászna főteréről, úgy tudom, az első kommunista városvezető a park fáit azzal az ürüggyel vágatta ki, hogy ezek az átkos burzsoá-földesúri rendszer örökségei. Ezek a tavasz zsengéjébe öltözött fák most ezt a buta baklövést akarják pótolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-04-28: Gazdaság - B. Kovács András:

Európa üdülőországa?

Borszék és Kovászna közti párhuzammal mutattuk ki nemrég, hogy a romániai szállodaipart szűk keresztmetszetek fojtogatják. Bár a vasfüggöny leomlott, az országnak nem sikerült bezárkózó, autarchikus berendezkedésén változtatnia, a turisztikai ipar sem nyitott kellőképpen a külföld és a szabadpiac felé. Emiatt egy belső körforgás tartja, úgy-ahogy, életben a fürdővárosok jó részét.
2010-04-28: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Bukarestbe költözött a Kovászna Gyöngye

Nem sikerült felvásárolnia Violeta Moraru bukaresti üzletasszonynak, a (volt) sepsiszentgyörgyi Kovászna Gyöngye Rt. vezetőtanácsi elnökének a megcélzott 47,4105 százaléknyi részvényt, mellyel ő és érdekeltségi köre (azugai Waters Kft. és Adrian Rotaru) kilencven százalékot meghaladó részesedést szerzett volna a cégben a jelenlegi 52,5895 százalék helyett.