Segélykérés egy ötszáz éves templom megmentéséért

2010. április 28., szerda, Környezetünk

Felső-Háromszék egyik legépebben megmaradt és legszebb barokk épületegyüttese a Szent Mihály-hegyi ötszáz éves római katolikus templom, a vidék egyik legrégebbi istenháza, melyetalaposan megviseltek a lepergett évtizedek-évszázadok. Javítása, tetőszerkezetének felújítása már halaszthatatlan.

Vitus Lajos lemhényi római katolikus plébános szívén viseli ugyan a templomjavítás ügyét, de az egyházközség anyagi erejét felülmúlják a költségek. A plébános ezért hozzájárulásra kéri fel elsősorban a Lemhényből és Kézdialmásról elszármazottakat — akiknek jelent, mond valamit az ősi templom —, de minden jóérzésű, jó szándékú magyart is, aki számára nem közömbös egy ötszáz éves templom pusztulása, avagy megmentése. A templom ünnepe szeptember 29., Szent Mihály főangyal napja. A plébános tudja, hogy a nagy munkálatot addig nem lehet befejezni, hiszen az négy-öt évet igényel, de Isten és az adományozók segítségével abban bizakodik, hogy a nyár folyamán el tudják kezdeni a főjavítást. Ha őseink felépítették, nekünk, utódoknak kötelességünk megőriznünk, és gyermekeinknek, unokáinknak továbbadnunk — vallja, és abban reménykedik, hogy segélykérése nem marad visszhang nélkül. A nagylelkű adományokat az alábbi bankszámlára várják: Banca Comercială Română, sucursala Tg. Secuiesc, cod IBAN: RO29RNCB0127007532650001 Titular: Parohia romano-catolică Lemnia, postacím: Parohia romano-catolică, Comuna Lemnia, jud. Covasna, Cod poştal 527110.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-04-28: Környezetünk - Kuti János:

Biza por és hamu… (Glossza)

…vagyunk. És egész kicsi porszemek a nagy világegyetemben. A természet (vagy mi) beleszellentett a finomlisztbe, illetve a vulkáni hamuba, és emiatt úgy fejre állt a légi közlekedés, mint a bakancsszeg. Most mindenki a légitársaságokat siratja az elszenvedett veszteségekért.
2010-04-28: Világfigyelő - :

A Csomolungma újabb áldozata (Eltűnt egy magyar hegymászó a Mount Everesten)

Klein és Várkonyi Everest-mászás közben
Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himalájában. Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült — tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.