Eltűnt egy magyar hegymászó a Mount EverestenA Csomolungma újabb áldozata

2010. április 28., szerda, Világfigyelő

Klein és Várkonyi Everest-mászás közben

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himalájában. Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült — tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután 7000 méteres magasságban sodorta el a lavina. Klein Dávid megsérült, és jelenleg biztonságban van, de állapotáról eddig nem tudtak meg részleteket.

Délután öt óra után Klein Dávid nyilatkozata a történtekről megjelent az expeditions.hu honlapon. ,,Tegnap délben az Északi Nyeregből (7000 m) tartottunk lefelé az Előretolt Alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévő jégfal leszakadt. Engem is és Konyit is elsodort a jég. Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függőleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, ő mögöttem volt. Reméltem, hogy őt elkerülte a lavina" — írta Klein. Nyilatkozata szerint őt később felülről, kötél segítségével kiemelték, ekkor tudta meg, hogy társa eltűnt. Hétfőn és kedden nagy erőkkel keresték, de nem találták. ,,Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15—20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég. Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt, a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette" — áll a nyilatkozatban.

Erőss Zsolt hegymászó szerint — aki 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra — nincs sok remény arra, hogy az eltűnt Várkonyi László túlélje a balesetet, a tény, hogy egy vagy két nap is eltelhetett a baleset óta, és Várkonyit még nem találták meg, ,,elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény". Erőss hangsúlyozta, hogy jelenleg csak keveset lehet tudni a baleset körülményeiről, de szerinte lavinában eltűnni a legroszszabbat jelenti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-28: Környezetünk - Iochom István:

Segélykérés egy ötszáz éves templom megmentéséért

Felső-Háromszék egyik legépebben megmaradt és legszebb barokk épületegyüttese a Szent Mihály-hegyi ötszáz éves római katolikus templom, a vidék egyik legrégebbi istenháza, melyetalaposan megviseltek a lepergett évtizedek-évszázadok. Javítása, tetőszerkezetének felújítása már halaszthatatlan.
2010-04-28: Világfigyelő - :

Szivárgó nevek a leendő Orbán-kormányból

Közel harminc államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor csúcsminisztériumokból álló, új kormánya. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a kormányfő személyes szóvivője lehet. Felmerült annak a lehetősége, hogy egy férfi és egy nő kormányszóvivője legyen az Orbán Viktor vezette új kabinetnek.