Mi, hol, mikor?

2010. április 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

* Hlavathy Károly fotóművész egyéni tárlata ma 20 órakor nyílik a Lábas Ház kiállítótermében. A tánc világnapjára időzített Mo.move című fotókiállítás Ardelean Mónika — közismertebb nevén Momó — sepsiszentgyörgyi táncos mozdulataiból született képjáték.

* Az illyefalvi Fábián Ernő Községi Könyvtár szervezé­sében pénteken 20 órakor a helyi orvosi rendelő előterében megnyílik Szebeni Mihály fotóművész Lovak című kiállítása.

Bardoc községi napok

A Kuvaszó Turisztikai Övezetben a hét végén zajlik a rendezvény, mely szombaton 14 órakor a Csala Kürtje fúvószenekar felvonulásával és műsorával kezdődik. A megnyitóbeszéd utáni fellépések: 15 órától a helyi Kormos Néptánccsoport, 15.40-től a fülei Dobó Néptánccsoport, 16.15-től a székelyszáldobosi Kankalin Néptánccsoport, 16.50-től az olaszteleki Hajnalcsillag Néptánccsoport, 18 órától Hangyaboy (mulatós), 18.40-től Kusztura Sándor népzenét, 19.40-től az Insect együttes paródiát ad elő, 21 órától a magyarországi Fresh, 21.45-től a Magic Club ft. Toxic koncertezik, 22.45-től utcabál a csíkszeredai Role együttessel. Vasárnap 10 órától minifoci-bajnokság (nevezni a helyszínen lehet), 14 órától a Csipike Bábcsoport műsora, 14.30-től Mozaik tánccsoport, 15.30-tól a helyi fiatalok zenélnek, 18 órától a Mercedes, 18.40-től Kristóf Katalin és Milán, 19.40-től Mc Hawer és a Tekknő, 20.30-tól a Desperado koncertezik, 21.15-től tűzijáték.

Előadás

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében pénteken 18 órakor Ablakoló — történelmi ablakaink védelmében címmel Sebestyén József budapesti építész, örökségvédelmi szakember tart előadást a történelmi ablakok egyedi értékeiről, településképi jelentőségéről, megőrzésük lehetőségeiről.

Színház

A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 19 órától Kolcsár József bemutatja Salinger Zabhegyező című egyéni műsorát. A belépés ingyenes.

Tánc

Ma 19 órától a tánc világnapja alkalmából Sepsiszentgyörgyön a Korzón a Kék Hold Táncklub kezdeményezésére villámcsődület (flashmob) jellegű esemény kezdődik: legalább ötven pár táncos ropja majd egyszerre. Együtt táncolnak a Há­romszék Táncegyüttes hivatásos párjai a Kék Hold Táncklub „civil", műkedvelő felnőtt táncosaival, ugyanazon zenei számokra egy időben több műfajt (nép- és társastáncokat) is bemutatnak. A táncba bárki bekapcsolódhat. Utána 19.30 órától a Háromszék Táncegyüttes a Hol jársz, hová mész? című Kádár Kata-interpretációját mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendező-koreográfus: Ivácson László. Az előadás után a Há­romszék Táncegyüttes évadzáró táncháza. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. Az évad házigazdája Hunor és Marcsi.

Anyák napja

Kézdivásárhelyen a Vigadó­ban szombaton 15 órától népművészeti kiállítás nyílik anyák napjára. Kiállítanak a Kaposvári Magyar—Román Baráti Társaság, a Kézdivá­sárhelyi Magyar—Román Baráti Társaság, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai. A Kaposvári Magyar—Román Baráti Társaság huszonegy tagú küldöttségét fogadja a kézdivásárhelyi partner, kiállítással és irodalmi, zenés összeállítással mutatkoznak be a kézdivásárhelyi közönségnek. A kiállításon hagyományos népi hímzések, faragások, mézeskalács, csuhékötés, festett tojások, nemezből készült tárgyak és népi ruhába öltöztetett babák láthatók. A gyermekek anyák napjára készített rajzokkal kedveskednek szüleiknek. A kaposvári küldöttséggel szavalóverseny-nyertes csoport is érkezik, amely 45 perces irodalmi összeállítással lép fel, majd a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor-iskola diákjai szerepelnek szavalatokkal és dalokkal. A rendezvény vendége László György író Kalotaszegről, akinek anyák napjára jelenik meg egy kötete, ebből fog előadni részleteket, a könyvet Ambrus Ágnes mutatja be. Az estet Demeter Elemér zenész és leánya, Lilla zenés összeállítása zárja.

Egyéves az Írisz Ház

A sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, a Református Diakónia foglalkoztató központja első születésnapját üli. Pénteken 18 órakor megnyílik Győri Kinga nagybányai művész festészeti kiállítása, a megnyitón Márk Attila megzenésített verseket ad elő, a kiállítást Deuten Makkai Réka méltatja. Az ünneplés szombaton 10 órától graffitis majálissal folytatódik. Győri Kinga szakszerű vezetésével a résztvevők színt varázsolnak az udvart jobbról bekerítő garázsfalakra.

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban ma 18 órától kamarahangverseny, fellép Anton Niculescu (cselló) és Galina Tîrnovski (zongora). Pénteken 18 órától hegedű- és zongorahangverseny, fellép: Fazakas Csaba (hegedű), Iulia Lorena Pop (zongora), Komis Kindo (zongora), Liliana Iacobescu (zongora), Galina Tîrnovski (zongora). Műsoron: Rahmanyinov-, Paganini-, Bach-, Chopin-, Mozart-, Bartók-művek. Mindkét napon Sepsiszentgyörgyről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia soros koncertje. Vezényel Ilarion Ionescu-Galaţi, szólista Florin Ionescu-Galaţi és Dănuţ Manea. Műsoron: J. S. Bach: b-moll hegedű kettősverseny (BWV 1043), A. Vivaldi: a-moll hegedűverseny két hegedűre op. 3, no. 8., W. A. Mozart: 40. szimfónia KV 550.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 16 órától a Molnár Józsiás Kamarazene-verseny díjátadó gálaműsora. A Molnár Józsiás Kamarazene-verseny fordulóit a Molnár Józsiás-iskolában tartják. Maros, Brassó és Kovászna megye tanintézményeiből összesen tizenhat kamaraegyüttes nevezett be. A Vigadó nagytermében a győztesek koncertjén díjaznak, majd a Molnár Jó­zsiás-iskola zenekara is fellép Gyergyai Barna vezényletével.

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Vargyas értékei. A LEADER térségfejlesztő program lehetősé­gei Vargyas községben. 20.00 In memoriam Gazdag Géza. Archív felvétel Nagyajta és Középajta tanítójának vallomásaiból. 20.20 Reformá­tustemplom-szentelés Bölönben. 20.40 A nagybaconi Benedek Elek Közművelődési Egyesület előadása. 21.00 Bereczki Barnabás előadása: Dicső magyar őstörténet.

Nyelvet öltünk!

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása Sepsiszentgyörgyön vasárnapig lá­togatható a Bodok Szálló előtti téren. Időpontot egyeztetni a 0267 351 609-es telefonon lehet.

Tűz! Tűz!

Szerda reggel negyed kilenc órakor riasztották a tűzoltókat Uzonba, ahol egy tömbház alagsora gyulladt ki. A sepsiszentgyörgyi katonai és a helyi önkéntes tűzoltók megfékezték a lángokat, amelyeket a kazánból gyúlékony anyagra hullott parázs okozott, és átterjedtek az ott tárolt papír- és textilhulladékra, valamint tűzifára — tájékoztatott a tűzoltóság.

Röviden

Táncház. A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 16 órá­tól gyermektáncház a Folker együttessel.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottjai a Hobbi Cserebereklub tagjai: Botos Ferenc tanár, a klub vezetője, Orosz Endre mester, Ütő Gusztáv képzőművész, Szalai Dem. István Kézdinyujtódról és mások. Téma: Honnan jön a gyűjtő makacs, elszánt kitartása, és mire jó ez a szenvedély neki? Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 18—20 óráig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. Szombaton és vasárnap bőrművestanfolyam fiataloknak, felnőtteknek. Oktató: Szász Judit. Jelentkezni a 0267 311 732-es, 0745 076 351-es telefonon és a Míves Házban lehet.

Majális. Lécfalván szombaton 10 órától hagyományos majálist szervez a Leza Egyesület. A műsoros találkozó reggelig tartó bállal zárul.

Felvételi felkészítő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata pénteken 17 órától az iskola drámatermében felvételi felké­szítőt tart nyolcadikosoknak. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon lehet.

Fogadóóra. Albert Álmos szenátor pénteken 12 órától erdővidéki irodájában tart fogadóórát (bányairoda, 3-as szoba). Kérik az érdeklődőket, hogy előre jelezzék részvé­teli szándékukat személyesen vagy a 0267 377 773-as, 0743 031 140-es telefonon.

Áramszünet. Ma és pénteken Kézdivásárhelyen 8.30—14 óráig a Kanta, Fehérmartok, Perkő és Budai Nagy Antal utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 9—15 óráig a Józef Bem utca 3-as, a Gróf Mikó Imre utca 1-es és 2-es tömbházában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-28: Közélet - :

Balettiskola a nagyszínpadon

A sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola balettszakosztályának évi bemutatkozása immár rég kinőtt a szokásos iskolai ünnepségek kereteiből.
2010-04-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, rokon és ismerős, a sepsikőröspataki
özv. id. SÉRA LÁSZLÓNÉ
DOMOKOS ANNA
életének 98., özvegységének harmadik évében rövid, de súlyos szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2010. április 30-án, pénteken 15 órakor lesz a családi háztól református szertartás szerint a református templomkertben.
A gyászoló család
4233303