Ha tavasz, akkor kucsmagomba!

2010. április 29., csütörtök, Család

A ,,gombásztavasz" legjellemzőbb leletei az ismert nagygombáktól több jellegzetességben eltérő kucsmagombák (és papsapkagombák). Az a három-négy kucsmagombafaj, amely nálunk áprilisban, májusban gyűjthető, nem tartozik a gyakoriak közé, de annál finomabbak (illetve a hasonló papsapkagombák mérgezőek).

A kucsmagombák ,,süvege" (tehát nem a kalapja!) egybenőtt a hasonlóan üreges tönkkel (a cseh kucsmagomba csak a süveg tetején, a harangnyelvhez hasonlóan). A süveg méhsejtszerűen gödrös, élekkel és bemélyedésekkel. A fényképen látható nyúlánk kucsmagomba (Morchella conica var. Elata) bükkös-nyíres elegyes erdőből került a kosárba. A cseh kucsmagombán (Puchoverpa bohemica) — mely a leggyakoribb vidékünkön — és a fentin kívül viszonylag gyakori az ízletes kucsmagomba (M. esculenta).

A mérgező redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta) hosszmetszetben többüregű, agyvelőszerűen ráncolt. Májat és vesét károsító giromitrint tartalmaz. Megtévesztő az esculenta = ehető név, mégis jelzi, hogy fogyasztották (szárítással, forrázással), de nem ajánljuk!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-29: Család - :

Internetes ismerkedés

Világszerte egyre elfogadottabb az internetes társkeresés: egy új tanulmány szerint minden harmadik internethasználó úgy gondolja, a világháló jó hely az ismerkedésre.
2010-04-29: Család - Balázs Tivadar:

Öt dolog, ami a válás valószínűségét növeli (5. Gyenge támogatás a környezet részéről)

Azt hiszem, ön is ismeri azt a mondást, hogy ,,ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók". A szülők általában vannak olyan bölcsek, hogy odafigyelnek, kivel játszik és barátkozik a gyerekük, mert tudják, hogy a társak alapvetően befolyásolják a magatartását.