Úttalan utakon, árkon-bokron át

2010. április 29., csütörtök, Pénz, piac, vállalkozás

Aki kiskocsival el mer indulni Maksáról Angyalosra, már az Óriáspince-tető alatt kössön széles pántú derékövet, hogy mája, veséje le ne szakadjon, kocsijára ne felejtsen el felülbiztosítást kötni, hogyha kifordul a kerék alóla, a kárt a biztosító fizesse.

És ha ezen az agyat-velőt kottyantó, fogsorokat koccantó útszakaszon valahogy átvergődött, kocsiját alakítsa át kétéltűvé, hogy fenn, a tetőn az úttest egészét ellepő pocsolyákon átgázolhasson. Szemét pedig ne vegye le az úttest kátyúiról, mert ha a romantikus faluképre és ebből a távolságból a tó tiszta tükrére akar nézni, tekintete nem ér tovább az útszéli árok martjának peremétől, mert azon a kökénybokrok és az egykori hibridnyárfasor fattyúhajtásaiból nőtt dzsungel a kilátást eltakarja. A bebokrosodott útszél mentén póznasor tartja magasban a vezetéket, amely alatt a nyárfaerdő nő. A gyors növésű fák következő évben elérhetik a huzal magasságát, és akkor egy hazai szabadalom szerint lemetszik majd vezérágaikat, hogy megcsonkolva hirdessék: hanyag, nemcsak ügyefogyott, hanem agyafogyott emberek élnek e vidéken.

Ha pedig a sepsibesenyői útelágazásnál nem fordul a falu felé a jámbor utas, hanem tovább halad Angyalos irányába, kösse fel az alsóneműt, s az állát is, hogy a zötykölődő jármű le ne rázza róla a gatyát, és a fogsora ne kocogjon. Motorkerékpárra pedig ne üljön, mint Gyuri barátom, mert esős napokon az úttalan út agyagos szakaszán gúnyáján sárpáncél képződik. Ezen a szakaszon egy távirányítású holdjármű sem tudna átvergődni.

Az út állapotára jellemző, hogy az előző években volt, aki Eresztevény alatt feltért az Óriáspince-tetőre, és onnan a gyepes erdei úton aláereszkedett a teljesen tönkrement Maksa—Angyalos útra. Most ezt se teheti, mert a bőséges esőzés és a hólé eláztatta a hegy lábát, és a járgány az agyagos sárba ragad.

Angliai vendéggel is kipróbáltuk, de nem ment. Mármint a kocsi.

Útközben összeszaladtunk Oláh Badi András maksai alpolgármesterrel, aki azért állított meg, hogy az újságírónak elújságolja: a szociális segélyben részesülő munkanélküliek temetőtakarítási átképzésen vannak az ódon sepsibesenyői sírkertben. Ez igen nemes munka, a templom alatti úttestről is látszik az igyekezet, hogy az elvadult temetőt a templomépület szépségéhez és gondozottságához pászítsák, de amikor a Maksa—Angyalos útszakasz katasztrofális állapotát említjük, az alpolgármester vállát vonva mondja: megyei útról van szó. Nincs módjuk — értsd: költségvetési pénzük — ennek újjáépítésére.

A Szépmezőt Sepsiszentgyörgytől a rétyi keresztútig átlósan átszelő egyenes út új keletű, a 19. századi monarchiabeli tagosítások eredménye. Azelőtt az Olt völgyét a Háromszéki-medencével a Gidófalva—Angyalos—Sepsibesenyő—Maksa út kötötte össze. Báró Orbán Balázs még ezen az útszakaszon szekereztette magát és súlyos fotófelszerelését, hogy Szé­kelyföld leírásához anyagot gyűjtsön.

Ez az útszakasz ma is stratégiai jelentőségű átkötőút lenne a Feketeügy és az Olt völgye, illetve medencéje között. Ez a lényeges rövidítő tehermentesítené a sepsiszentgyörgyi autóforgalmat is. Különösen most, amikor a Torja—Bálványos—Sepsibükszád útszakasz is szinte járhatatlan.

Mi pedig újságként egyebet nem tehetünk, mint a megyei útügy főembereinek ajánljuk, hogy autóval és motorkerékpárral is kíséreljék meg Orbán Balázs nyomában az áthatolást ezen az útszakaszon. Egyébként már többször is megígérték a fontos átkötőút rendbetételét.

A szociális segélyben részesülő maksaiak pedig megkalákázhatnák a megyei útügyet, hogy az elvadult útszéleket bogáncstól, ciheresektől megtisztítsák és rendbe rakják. Erre is kerül példa: a besenyői betérőtől a faluig a községi út mentét kitakarították.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-04-29: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Építőanyag-lerakattól az élményfürdőig (Kézdivásárhelyi sikertörténet)

Az Euroconstruct Kft.-t 2000-ben két 1998-ban végzett közgazdász, a harmincnégy éves nyujtódi Antal Kund Attila és a harminchat éves botfalusi Magyari Levente alapította, ők már az egyetemi évek alatt jó barátok voltak. Összedugták a fejüket, és arról diskuráltak, mivel lenne érdemes foglalkozni.
2010-04-29: Közélet - Váry O. Péter:

Leállhat a városi hőszigetelési program

Sepsiszentgyörgy városvezetése erre az évre nagy terveket fűzött az állami hőszigetelési programhoz, saját költségvetésének jelentős hányadát az önkormányzati harmincszázalékos önrészre különítette el, a munkálatok kivitelezésére a versenytárgyalásokat is lebonyolította, olyannyira előrehaladott a tervezésben, hogy városszerte jó néhány helyen már körbeállványozták a feljavításra előkészített tömbházakat.