KármentőFéljünk-e ama frányatíz százaléktól?

2010. április 29., csütörtök, Közélet

Nem valószínű, hogy komolyan gondolta a bejutási küszöb tíz százalékra való emelését az államfő, alighanem amolyan ütőkártyaként akarja viszont felhasználni az ötletet a rá váró alkudozásokban. Mint ismeretes, a parlament egykamarássá változtatását forgatja fejében, ráadásul a képviselők számát is drasztikusan csökkentené.

Az ellenzék, de a kormánypártok közül is az RMDSZ ellenzi a javaslatot, szüksége van hát eddigi érvei és népszavazási sikere mellé olyan további tárgyalási tartalékra, mellyel rávehető ez utóbbi is arra, hogy lenyelje a békát. Băsescu ugyanis eldöntötte már, hogy márpedig Románia államformája az elnöki köztársaság lesz, s eme vágya szerint szabná át az alkotmányt a parlament szerepének nagyfokú meggyengítésével. Az ellenzék, de maga a kisebbségi érdekszövetség sem érthet egyet e törekvéssel, hiszen maga alatt vágná a fát, ha belemenne. Az államfőnek hát olyan kényszerhelyzetet kell teremtenie, melyben az RMDSZ például kieshet a politikai életből, elveszítheti parlamenti képviselőit is, ha ellenkezik, ama egy kivételével persze, mely hivatalból jár minden kisebbségnek. Ehhez pedig a tíz százalék biztos eszköz.

No de miért valószínűtlen, hogy az államfő végig is viszi, amit úgymond tervez? Ha a magyar kisebbség elveszítené képviseletét a törvényhozásban, az akkora elégedetlenséget szülne mind külföldön, mind belföldön, hogy a román politikai osztály úgyszólván belehajszolná a kisebbségi vezetőket ama autonomista harcba, melyről őket pontosan a politikai szerepvállalás, a kormány- és közigazgatásbeli pozíciók felkínálásával tántorította el a kilencvenes évek közepén. E kompromisszumnak azóta is fő haszonélvezői épp a kormányszerepre vágyó többségi pártok, melyek a különben fölöttébb aszimmetrikus hatalommegosztás révén az RMDSZ-ben a befolyás morzsái fejében mindig hűséges szövetségesre leltek. Végigpróbálta ezt már mindhárom nagyobb párt, s eme alku azóta is a kisebbségi kérdés hazai kezelésének fő fegyvere, a nemzetiségi béke fenntartásának fő eszköze.

Igazat adunk hát a liberálisoknak, akik nem kis rosszmájúsággal jegyezték meg, hogy a tízszázalékos küszöb ötlete az RMDSZ-nek szánt figyelmeztetés — ámbátor a kétpárti parlament szorgalmazása éppúgy irányulhat őuraságaik ellen is —, kevésbé tartjuk azonban valószínűnek, hogy e fenyegetését az államfő be is váltja. Ötletét persze felhasználhatja a magyar igények bármelyikének lefaragására, s mint ismeretes, épp a magyarságnak tett ígéretek — kulturális önrendelkezés, tanügyi kérdések, kisebbségi törvény stb. — teljesítése lenne soron.

A băsescui kísérleti léggömb feleresztése tehát semmiképpen sem jó jel, bár a tízszázalékos küszöb alighanem amolyan rémületkeltő, de nem igazán veszélyes mumus marad csupán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-29: Közélet - Farkas Réka:

Demokrácia és erkölcs a korrupció ellen

A közalkalmazottak erkölcsös magatartásának meghonosításáért, a csúszópénz és a korrupció visszaszorításáért kezdeményezett országos körutat a Demokrácia Gyakorlatba Ültetéséért Egyesület (Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei — AID), s ennek egyik állomásaként Sepsiszentgyörgyön hívta találkozóra a közintézmények vezetőit. Konkrét javaslatokat várnak, hogy majd törvénybe foglalva előrelépést érhessenek el — mondta Alexandru Cumpănaşu, az egyesület vezérigazgatója.
2010-04-29: Belföld - :

Hírsaláta

MINISZTERI BANKSZÁMLÁK. A Boc-kabinet miniszterei nem szegény emberek, de vagyonnyilatkozataik alapján azt sem lehet állítani róluk, hogy nagyon gazdagok lennének. Legmódosabbnak Radu Berceanu tűnik a maga 807 000 eurós bankbetétjeivel.