Demokrácia és erkölcs a korrupció ellen

2010. április 29., csütörtök, Közélet

A közalkalmazottak erkölcsös magatartásának meghonosításáért, a csúszópénz és a korrupció visszaszorításáért kezdeményezett országos körutat a Demokrácia Gyakorlatba Ültetéséért Egyesület (Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei — AID), s ennek egyik állomásaként Sepsiszentgyörgyön hívta találkozóra a közintézmények vezetőit. Konkrét javaslatokat várnak, hogy majd törvénybe foglalva előrelépést érhessenek el — mondta Alexandru Cumpănaşu, az egyesület vezérigazgatója.

Háromszéken elsősorban az úgynevezett veszélyeztetett hivatalok irányítói voltak jelen: a helyi közigazgatás, egészségügy, tanügy, rendőrség, csendőrség, pénzügy, pénzügyőrség vezetői. Deme Judit megyei egészségügyi igazgató szerint az ágazatban gondot jelent a csúszópénz, az alkalmazottak, betegek mentalitásán egyaránt változtatni kell, de még nagyobb probléma a közbeszerzéseknél kialakult korrupció. Henning László, a megyei tanács alelnöke kifejtette: tiszta, egyértelmű közbeszerzési törvényre van szükség, és példaként említette a végtelenségig húzható fellebbezéseket, amivel rengeteg időt és pénzt veszítenek. Felmerült a magáncégekre kiszabott büntetések sokasága, az esetleges visszaélések lehetősége, Lungu Dorel, a munkaerő-foglakoztatási ügynökség vezetője fölvetette: lehet, nem mindig indokolt az ismételt ellenőrzés. Nicolae Artimenco, a pénzügyőrség helyettes vezetője egyetértett, hogy törölni kellene az ellenőrök fizetésének ,,ösztönző" elemét, csakhogy akkor túl alacsonyak lennének a bérek, és senki nem vállalná a feladatot.

Az egyesület a romániai demokrácia kiszélesítését tűzte ki célul, a demokratikus értékek népszerűsítéséért, a demokratikus intézményrendszer erősítéséért, valamint egy új vezetői réteg kineveléséért száll síkra. Négy hónap múlva ismét visszatérnek Sepsiszentgyörgyre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-29: Máról holnapra - Csinta Samu:

A civil bizalom fokozatai

A személyi jövedelemadózás határidejének közeledtével egyre több ember kénytelen foglalkozni a kérdéssel: mi legyen az én két százalékommal? Illetve a kérdés még többnyire úgy tevődik fel, hogy kezdjek-e valamit adómnak azzal a bizonyos két százalékával, célba ér-e a küldemény, megéri-e a fáradságot. A polgári öntudat végletes leépüléséből fakadó kételyek, a civil semmittevés indoklására is sokszor felhasznált kiszolgáltatottság-szlogenek ugyan fájdalmasan hangzanak, de — s ez igazán jó hír! — leépülőben vannak.
2010-04-29: Közélet - B. Kovács András:

Féljünk-e ama frányatíz százaléktól? (Kármentő)

Nem valószínű, hogy komolyan gondolta a bejutási küszöb tíz százalékra való emelését az államfő, alighanem amolyan ütőkártyaként akarja viszont felhasználni az ötletet a rá váró alkudozásokban. Mint ismeretes, a parlament egykamarássá változtatását forgatja fejében, ráadásul a képviselők számát is drasztikusan csökkentené.