Művelődési kiadások KovásznánSzervezkednie kellene az ifjúságnak

2010. május 3., hétfő, Közélet

Megszületett a kovásznai városi tanács kulturális kiadásokat illető határozata, idén összesen 65 000 lej áll rendelkezésre művelődési célokra. A felhasználási elképzelésekről Tordai Cecíliát kérdeztük, aki a Művelődési Ház vezetőjeként a tevékenységek jó részéért személyesen is felel majd.

,,Az összeg körülbelül ötezer lejjel kisebb a tavalyinál, remélhetőleg még kiegészíthető. Nagyobb összeg jutott, és méltán, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesületnek, amelyről a Csoma-napok kapcsán sok szó esett mostanában. Hasonlóképpen a Fábián Ernő Népfőiskola és az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub. Ezek rendszeresen tartanak összejöveteleket. Nagyobb összeggel szerepel még a Iustinian Teculescu Egyesület, amely a juhászfesztivált minden évben megrendezi. Egynapos rendezvény, és mégis szinte annyit kapott, mint a Csoma Egyesület" — sorolta az igazgatónő.

,,Nagyobb összeget kap még a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont, amely most egyesületet is létrehozott, hogy e pénzeket kezelhesse. Itt a helyi hatóság a tulajdonképpeni iskolai tevékenységbe segít be kiegészítő jelleggel, támogatjuk a diákszínjátszást, melyet országos szinten is számon tartanak, továbbá a néptáncosokat és az iskolanapi projektjüket. Több tervezetére kapott pénzt az Avram Iancu-iskola is, így utazásra, partnerkapcsolatok ápolására" — mondta Tordai Cecília.

Az igazgatónő nem helyesli, hogy az egyházaknak nem hagyott jóvá a bizottság pénzt azon a címen, hogy nekik már osztottak. ,,Köztudott viszont, hogy azokat az összegeket halaszthatatlan javításra kénytelenek fordítani, úgyhogy alighanem több projektről le kell majd mondaniuk." Hátráltathatja ez a református férfidalárdát például, márpedig ,,a kórusok nagyon fontos szerepet töltenek be a városban". Hasonlóképpen megérdemelték volna a csomakőrösi gyerekek, hogy az egyház által vezetett kézműves-tevékenységüket a város támogassa. Örvendetes viszont, hogy a Pastorala vegyes kamarakórus, mely idén lesz tízéves, és CD-t is készül kiadni, segítségben részesült. További összegek jutnak még a Tanulók Klubja, az óvodák, valamint a Profik Egyesületnek, mely gasztronómiai rendezvényeken öregbíti a város hírnevét, kolbásztöltő fesztiválokról hozott haza díjakat, és besegít bármilyen más rendezvénybe, ha szükség mutatkozik rá.

A művelődési ház vezetője úgy véli, nagyobb baj, hogy kevés a civil szervezet, azok is főleg a közép- és idősebb korúakat ölelik fel, az ifjúság kezdeményezőkészségét kellene a városnak a jövőben fokozottabban ösztönöznie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1429
szavazógép
2010-05-03: Közélet - Csinta Samu:

„Pénzbehajtás” helyett nagyhalakra mennek (Nézetváltás a pénzügyőrségnél?)

A formai hibák vadászása helyett a tényleges adócsalási kísérletek kiszűrésére szólította fel az elmúlt hét végén a háromszéki pénzügyőröket Ladányi Árpád Csaba, az Országos Pénzügyőrség parancsnoka.
2010-05-03: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A rossz kormányzás felelőssége

Összeszorul az ember szíve, amikor Markó Béla RMDSZ-elnök urat a kormányasztal szögletén bánatos, gondterhelt arccal látja. Úgy ül ott hallgatagon, megnyúlt arccal, mint egy számkivetett ember, akit rossz helyre pottyantott a Sors. Ismerjük el, nincs sok oka örömre. Ráadásul egyre nyilvánvalóbbá válik az is, hogy Emil Boc és demokrata liberális csapata az égadta világon mindennel hajlandó foglalkozni, csak az ország valós gondjaival nem. Nézzük például az elmúlt két hét nagy témáit.