Nézetváltás a pénzügyőrségnél?„Pénzbehajtás” helyett nagyhalakra mennek

2010. május 3., hétfő, Közélet

A formai hibák vadászása helyett a tényleges adócsalási kísérletek kiszűrésére szólította fel az elmúlt hét végén a háromszéki pénzügyőröket Ladányi Árpád Csaba, az Országos Pénzügyőrség parancsnoka.

A hivatal vezetője úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy a pénzügyőrök bérkiegészítését a befolyt bírságok mértéke határozza meg, az alkalmazottaknak kötelességük figyelembe venni és alkalmazni a pénzügyminisztérium által megszabott irányvonalakat. Mint ismeretes, a felügyelők a bírságok összegének 15 százalékát kaphatják jutalmul, ugyanakkor ez az összeg nem haladhatja meg a béralap 1,5 százalékát. Ladányi szerint ugyanakkor a bérezési rendszer teljes újrafogalmazására van szükség, a pénzügyőrök alacsony javadalmazása ugyanis a korrupció mindenkori melegágya lehet.

Az országos pénzügyőrség vezetője bejelentette: olyan informatikai rendszer létrehozását tervezik, amely bizonyos kockázati tényezők figyelembevételével rangsorolja az adócsalásgyanús cégeket. A kockázati tényezők felsorolására azonban már nem volt hajlandó, mint ahogy a Háromszéken tetten ért szabálytalanságok összetételének vagy az Országos Pénzügyőrségnek a multinacionális és kőolajipari cégekkel szembeni politikájának ismertetésére sem. A bírságok számának és összértékének utóbbi időben tapasztalt visszaesését Ladányi a gazdasági válsággal magyarázza, a megcsappant készpénzkészletek miatt ugyanis egyre több cég igyekszik bírósági útra terelni a bírságok ügyét — akár időhúzási céllal is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1430
szavazógép
2010-05-03: Közélet - Mózes László:

Majális az Óriáspince-tetőn

Jól választott, aki szombat délután a maksai Óriáspince-tetőn szervezett HáromszÉKünk értékbemutató kiállítást és majálist kereste fel: az egymást követő kulturális programok mellett bemutatkozott néhány település, de főként bő kéttucatnyi kézműves. De ami legalább ennyire fontos: a népes gyermeksereg számára is bőven akadt egészséges foglalatosság.
2010-05-03: Közélet - B. Kovács András:

Szervezkednie kellene az ifjúságnak (Művelődési kiadások Kovásznán)

Megszületett a kovásznai városi tanács kulturális kiadásokat illető határozata, idén összesen 65 000 lej áll rendelkezésre művelődési célokra. A felhasználási elképzelésekről Tordai Cecíliát kérdeztük, aki a Művelődési Ház vezetőjeként a tevékenységek jó részéért személyesen is felel majd.