PerikszópVálaszadás: Igazuk van!

2010. május 3., hétfő, Sport

Igen, igaza van, hölgyem! A Barátság staféta történeti igazságának kiindulópontját az IMASA labdarúgócsapatának az a bizonyos veszprémi felkészülési túrnéja jelentette, melyet a csapat akkori gyúrója, Latzin Gábor és a stadion karbantartó munkása, az immár néhai Pelczer Miklós intézett, mondhatjuk úgy is, szervezett meg.

E turné ideje alatt kereste meg a várpalotai Méreg József a már szintén néhai Tüskés Endrét, a Veszprém megyei sportigazgatót ama tervével, hogy két futótársával — Kovács Péterrel és Gavallér Tamással — együtt elstafétáznak a testvér Kovászna megye központjába, Sepsiszentgyörgyre, hogy elvigyék a Veszprém megyeiek és Veszprém város üdvözletét. Kettejük beszélgetésére hívtak meg mint a Háromszék lap tudósítóját, majd megkérdezték, tudom-e segíteni e nemes cél kivitelezését. Igen — bólintottam rá... És itthon igent mondott a Nemzeti Megmentési Front sepsiszentgyörgyi vezetője, Gajzágó Márton is, ez pedig azt jelentette, hogy a staféta és kísérete számára biztosított lesz a háttér. Tehát ha nincs akkor az a Latzin—Pelczer-vállalkozás, ha nincs Tüskés, ha nincs az a beszélgetés... ha... ha... aligha lett volna a sok-sok váltófutás és a többi. Na de menjünk tovább.

A várpalotaiak jelölték ki maguknak az utat, s azt telefonon a városok — Nagyvárad, Bánffyhunyad, Kolozsvár, Torda, Dicsőszentmárton, Medgyes, Segesvár, Brassó — „Front-embereivel" le is rendezték a maguk módján. A magam rendjén, amikor fogadásukra utaztam — a Nemzeti Megmentési Front Nagyváradra igyekvő kocsijával —, menet közben sorra jártam a városok rendőrségeit, kérve segítségüket. Megígérték. És nem csalódtam (csalódtunk) bennük.

A borsi határátkelőnél találkoztam a küldöttséggel — Méreg József, Kovács Péter, Gavallér Tamás futók, Földi István, Seres Ferenc, Tamási Károly, Zoller Csaba, Kicsák Miklós és Járfás Tamás kísérők, akik Kovács Péter sérülése után maguk is bekapcsolódtak a futásba, felvállalták Kovács résztávját —, és zavarmentesen, sok szép élménnyel meggazdagodva érkeztünk meg Sepsiszentgyörgy Brassó felőli bejáratához, ahol a megyei sporttanács akkori elnöke, Lázár Mihály és egy sereg futó fogadta a vendégeket, s együtt szaladtak be az MSC—Szászsebes női kézilabda-mérkőzés ámenjére...

Nos, ez volt a kezdet kezdete. Ez a kezdet sugallta — beismerik, vagy sem — a staféta viszonozását, a Gáll Lajos Futókör megalakítását, a rodostói, a tatai stafétát... hogy csak néhány figyelemre méltó eseményt említsek meg abból a sorozatból, mely a jubiláló ünnepséget megelőzte, s mely ünnepségről ezért vagy azért többen hiányoztak. A hiányzás nem őket, hanem a szervezőket minősíti.

(nagymohai)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-05-03: Sport - :

Ménszemle és fajlólicit (Lovassport)

Május 15-én a kökösi Bartha-farmon sor kerül a hagyományos ménszemlére, és ezúttal fajlólicitre is. A teljes programját lapunk jövő hétfői számában olvashatják. Addig is készüljenek, igazi látványt ígér a rendezvény. (á)
2010-05-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Sérültekkel is a döntő a cél (Kosárlabda)

A Sepsi BC—Aradi ICM és a Târgovişte—Szatmárnémeti VSK mérkőzéssel ma rajtol a 2009—2010-es bajnokság rájátszása. A két győzelemig tartó elődöntő első mérkőzését ma 18 órától a kézdivásárhelyi sportcsarnokban játsszák a zöld-fehére mezes szentgyörgyi lányok.