JegyzetHallgass hazádra!

2010. május 4., kedd, Nemzet-nemzetiség

De melyik az a haza? — kérdezem ezen a hajnalon, ha már ilyen kérdezgető viszonyba kerültem Márai Sándorral. Ő imádta városát, Kassát, aztán kifogyott belőle. És nem is lassan, de már kifogynak abból a városból is végleg a magyarok.

Volt lelke a mindenkori embernek megszeretni városok egész sorát, ahol dolgozhatott, szerethetett és szerették. Márai világgá menekült a kommunista uralomból.

Róma, Berlin vagy a szeretett és a romokban szánalmasan szánt Budapest?

Ünnepekre mindig visszaszállott ő és még annyi más menekült a szeretett földre...

Őrizzen az Isten attól, hogy rosszat kívánnék két országnak is, amely hol gőgösen, hol hányavetin, legfőképpen kitagadón hazámnak parancsolta magát. Meg is dolgoztam-háláltam, tudom.

Most ismét zöldbe merül az egykori s mai május. De hol benne a hazám?

Ott, ahol a népem van benne. S bizony Bukarest is a hazám, ahol népem s nemzetem egy részének sorsáról döntenek naponta, és nem is csak szőr mentén. Petőfi szerint haza csak ott van, hol jog is van, s a népnek nincs joga.

Nagy igazság, oszthatatlan. Belaknám én, be ünnepekkel is ezt a földet, de hát ahol garasosan mérik a jogot s kenyeret, ott sanyarú a hajnali szerenád a fúvósok jóvoltából.

Márai Sándor (1900—1989) írja Füves könyvében: ,,A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben. Ez a legfelsőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

Könnyű ezt a parancsot megérteni, mert ha mindenki ad a hazának erőt, munkát, akkor mindenki kaphat is a hazától. Ilyen egyszerű ez.

A haza a közös kassza, a családé, mindenkié.

A baj az, hogy itt s körülöttünk sok helyen kilopják a közös kasszából, amit megragadhatnak. Lopnak a bőség kosarából Utassy József szavaival, ezért rázta ő is Petőfi sírját. De hol is volt még a bőség kosara ezelőtt negyven évvel!

Május meghajtja ünnepi lombjait, mi meg a nem létező zászlóinkat. Tavasz van, s állítólag határtalan az élet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-04: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Sokadalom az Óriáspince-tetőn

A HáromszÉKünk Értékbemutató Kiállítás és Majális igazi maradandó ékessége az Óriáspince-tetőre kigyalogoló, kikocsikázó és kiszekerező hatalmas tömeg volt. Ekkora közönsége tudtommal a perkői Szent István-napi búcsút és az ugyancsak a Pince-tetőn szervezett augusztus 20-i rendezvényt kivéve egyetlen háromszéki szabadtéri ünnepségnek sincs.
2010-05-04: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Félezer éves döntés

Restaurálják a Mátyás-szobrot
Kolozsvár focşani-i származású polgármestere ígéretet tett az RMDSZ tárgyalóküldöttségének, hogy a város műemlékeire — számszerűen 139-re — magyar nyelvű feliratok is kerülnek. Rövid időn belül pedig elkészülnek az új, többnyelvű üdvözlőtáblák is.