Koreai nő a csúcson

2010. május 4., kedd, Magazin

Sikerrel járt a múlt héten a dél-koreai Oh Eun Szun az Annapurnán, így ő az első nő, aki meghódította a világ mind a tizennégy, 8000 méter feletti hegycsúcsát.

A 44 éves Szun közép-európai idő szerint kedden dél körül érte el a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsát, a 8091 méter magas Annapurna I-et. Az oxigénpalack nélkül kapaszkodó hegymászónőnek 13 órába és 16 percbe telt, mire az utolsó táborból felért a nepáli hegycsúcsra.

,,Köszönöm, köszönöm" — hangzottak első szavai az Annapurna tetején. Oh Eun Szun küzdelmes mászását a koreai KBS televízió élőben közvetítette. A csúcson a hegymászónő kitűzte hazája zászlaját, integetett, sírva fakadt, majd széttárta karjait, és azt kiáltotta: Győzelem! Kicsivel később hozzátette: ,,Mama, papa! Hiányoztok, most már haza szeretnék menni."

A koreai nő tizenhárom év alatt hódította meg a nyolcezres hegycsúcsokat, elsőként a 8035 méteres Gasherbrum II-re ért fel 1997 júliusában. A világ legmagasabb hegyormát, a 8848 méteres Mount Everestet (Csomolungmát) 2004-ben mászta meg. Az Annapurnán — amelynek jelentése az aratás istennője — már 2009-ben is próbálkozott, a hegycsúcs azonban tavaly októberben kifogott rajta: a rossz idő miatt vissza kellett fordulnia. Az Annapurnát hozzáértők az egyik legveszélyesebb hegyként tartják számon.

A mindössze 154 centi magas és 50 kilós Oh Eun Szun a női hegymászók vetélkedésének végső szakaszában a spanyol Edurne Pasabant előzte meg. Pasaban áprilisban járt sikerrel az Annapurnán, számára már csak a Sisapangma 8027 méteres hegycsúcsa van hátra, hogy teljessé tegye gyűjteményét. Pasaban a hírek szerint már a Sisapangma alaptáborában tartózkodik. A spanyol hegymászónő korábban vitatta, hogy Szun 2009-ben valóban felért a Kancsendzönga 8586 méteren fekvő tetejére, mondván, hogy a koreai vetélytársról a csúcson — rossz időben — készült képek nem igazolják egyértelműen az ázsiai hegymászó sikerét. Szun visszautasította a vádakat. ,,Csak annyit mondhatok, a Kancsendzönga tetején álltam. Rossz volt az idő, a serpák szóltak, hogy elértem a csúcsot, egyikük akkor készítette a felvételt" — mondta korábban Oh Eun Szun.

Az első ember a világon, aki mind a tizennégy nyolcezres hegyet meghódította, az olasz Reinhold Messner volt. A legendás hegymászónak tizenhat évbe telt, mire teljesítette az embert próbáló feladatot. Sikerét mostanáig csak férfiak tudták megismételni. A ,,nyolcezres klub" azonban igen szűk körű, Szunnal együtt húsztagú.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-04: Magazin - Józsa Lajos:

Az utak porondozása 1842-ben

A városi és falusi lakosság feladata volt az utak, hidak és sáncok karbantartása a 19. században. E munkálatokat a katonaság irányította, minden század a hozzá legközelebb eső útszakaszokért felelt.
2010-05-04: Magazin - :

Tömeges lógás

A Facebook közösségi portálon hirdettek tömeges lógást argentin diákok. A fővárostól, Buenos Airestől mintegy ezer kilométerre nyugatra fekvő Mendozában több mint háromezer diák kerülte el az iskolát.