Varázslatos mesék Napkeletről

2010. május 4., kedd, Magazin

Szerelemről és gyűlöletről, barátságról, cselszövésről és kalandokkal teli utazásokról szólnak a Varázslatos mesék Napkeletről című mesekönyv történetei: a kiadványt Vámbéry Ármin Kelet-kutató tiszteletére mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában (MTAK).

,,A Vámbéry Ármin szülővárosában, Dunaszerdahelyen működő Lilium Aurum Kiadó jelentette meg ezt a szépséges mesekönyvet" — mondta Apor Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának nyugalmazott főtanácsosa, a keleti gyűjtemény korábbi vezetője.

A mesekönyv a MTAK keleti gyűjteményében őrzött 16. századi török kézirat alapján született, ám maguk a történetek jóval korábbiak, egy elveszett perzsa gyűjtemény fordításai. A kézirat abból a gyűjteményből való, amelynek darabjait Szilágyi Dániel vásárolta Isztambulban, aki az 1848-as forradalom után a Kossuth-emigrációval hagyta el Magyarországot. ,,Szilágyi Dánielnek kis könyvesboltja volt Isztambulban, és előszeretettel vásárolta a szép török kéziratokat. Üzletében gyakran megfordult Vámbéry Ármin" — mondta Apor Éva. A Szilágyi-gyűjtemény nagy része Vámbéry Ármin közvetítésével került Magyarországra, és a 19. század második felében jutott az Akadémia birtokába, megalapozva a keleti gyűjteményt. ,,A kéziratot még Vámbéry Ármin mutatta be" — hangsúlyozta a főtanácsos. Mint kifejtette, a Budapesten őrzött kéziratot, amely a török mesegyűjtemény legjobb változata, 1451-ben Edirnében, azaz Drinápolyban másolták.

,,Az eredeti 42 meséjéből nyolcat választottak ki és fordítottak magyarra. Bűbájos Soós Tamás és Tóth László sok-sok nyelvi leleménnyel, szép mai magyar nyelvre ültette át a történeteket, és igyekezett megőrizni a verses próza ritmusát is. Nagyon kedves történetek szerepelnek benne, hasonlatosak az Ezeregyéjszaka történeteihez. Mindnek valamiféle pozitív, vidám kicsengése van: a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig a méltó büntetését, és megkerül a szépség délceg vőlegénye is. Minden mese végén apró kis tanulságok is olvashatók. Az egyik legérdekesebb: nem az a lényeg, hogy hatalmunk legyen: attól megfoszthatnak minket, és vissza is szerezhetjük — hanem az, hogy a tudásunk gyarapodjon" — vélekedett Apor Éva, hozzátéve: ami nagyon érdekes, hogy milyen óriási kitekintése volt a világra a 13—15. századi Perzsiának.

,,S hogy ez miből látszik? Abból, hogy van olyan történet, amely a bagdadi kalifátusban játszódik, és akad olyan, amelyik Kínában vagy a Selyemút oázisvárosaiban. Óriási kitekintés a világra, hogy Bagdadtól Kínáig szóródnak a helyszínek."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-04: Magazin - :

Tömeges lógás

A Facebook közösségi portálon hirdettek tömeges lógást argentin diákok. A fővárostól, Buenos Airestől mintegy ezer kilométerre nyugatra fekvő Mendozában több mint háromezer diák kerülte el az iskolát.
2010-05-04: Magazin - :

Az álcázott Kreml

A Kremlt a második világháborúban ügyesen álcázták, és ezért viszonylag kevés találat érte — derül ki A moszkvai Kreml a Nagy Honvédő Háború éveiben című könyvből, amely a győzelem 65. évfordulója táján jelent meg.