KármentőA bodoki kenyér becsületéért

2010. május 5., szerda, Közélet

Pontosan esztendeje jegyzetet írtam Óda a bodoki kenyérhez címmel. S benne azt, hogy a háború utáni kommunista évtizedek nyomorúságában hogyan kellett megküzdenie a falun élő tanügyinek, tisztviselőnek a szó szerinti mindennapi betevő falat kenyéradagért, mert az osztályharcos érában csak fele adag liszt és jegyes kenyér járt neki, mint a gyári munkásnak.

A nehezen feledhető gyermekkor szomorú emlékei késztettek arra, hogy a kenyér szempontjából boldogabb jelent összevessem az ötvenes-hatvanas évekkel. És dicsérjem a piacgazdálkodás, az élelmiszeripar és kereskedelem felszabadulásának jótékony előnyeit a ma vásárlójának szemszögéből tekintve. Vagyis válogassunk ,,a bőség kosarából" egyformán, ki-ki maga szájízének megfelelően. Ezért is mondom, állítom esztendő után is, hogy nincs rossz kenyér, inkább gyengébb minőségű, hamarább száradó, morzsálódó, penészedő — a befektetett nyersanyag, a sütési technológia és a tapasztalat alkalmazásának arányában. És finom, jó ízű a szotyori, a szentiváni, a Diószegi-kenyér — ki melyiket szereti. Van tehát konkurencia, hála az államcsínyes rendszerváltásnak.

Lapunk szombati, május 1-jei számában ezért is tűnt fel a cím: Konkurenciaharc áldozata az Aranykemence? A szerzővel egyetértve és azonosulva magam is feltételezem, hogy a magas lóról ítélkező fogyasztóvédelmi hivatal néha túl enyhén vagy túl szigorúan ítélkezik. A mérlegjavító szakember jelképes beszédével, baj van Justitia mérlegének valamely sarkával, mely többet csal a megengedett plusz-mínusznál. Az inkriminált egérürüléknél, amely a kenyérlisztbe kerülve a pékségek legnagyobb bűne-vétke lehet, a kelleténél nagyobb volt a felhajtás, a csinnadratta, a tévé és újságírás mindig szenzációra éhes paparazzóinak bevonásával. S kérdeném tisztelettel a ,,büntetőexpedíciót" azok nevében is, akik felesküdtek a pityókás bodoki kenyér ízére-minőségére, akik ablakon kilesve, az üzlet előtt csoportokban traccsolva várják a reggeli sütés érkezését, füzetbe iratkozva igényt tartanak rá ünnepek előtt, szóval, a szomszédság nevében is kérdem: miért nem hallgattatik meg az alperes is, hogy védhesse a mundér becsületét? Miért nem terítik elénk az érdekvédelmiek vezetői a drákói büntetés, a példastatuálási intézkedés okát? Mert az általános frázisok nem csillapítják felháborodásunkat. ,,Néhány rendellenesség a pékség működésében" — találd ki, kedves olvasó, mik lehetnek ezek. Mert kákán csomót s okot a büntetésre bárki talál, ha akar, egy élelmiszergyártó cégnél, üzletnél, vendéglátó-ipari egységnél. A pénzbüntetés még hagyján. De bevonni a működési engedélyt, s engem is büntetve, az ártatlan fogyasztót, már hivatali gőg, erőfitogtatás. A bodoki pékség többéves kereskedelmi sikere tényleg zavarhatja egynémely konkurens cég tulajdonosait, s ez az egérürülékes sztori most kapóra jött nekik. Lelki szemeim előtt a versenytárs kárörvendő és a fogyasztóvédelmi hivatal soros büntetőinek tévedhetetlenségi, arrogáns fizimiskája.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-05: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Megkutyálta magát a valutaalap

Az IMF épp Bukarestben szemlélődő és tanácsosztogató brigádja feladta korábbi, meglehetősen passzív és jóindulatú magatartását, s nem enged a huszonegyből. Azaz nem hajlandó belemenni abba a kormányzati kérelembe, miszerint egy kicsit legalább emelni kellene a költségvetési hiány mértékét, hogy az egyre csökkenő bevételekből és a könnyen szerzett kölcsönökből a kormány valamennyit beruházásokra is fordíthasson.
2010-05-05: Közélet - :

Mélyponton a kamat

25 bázisponttal 6,50 százalékról 6,25-re, újabb mélypontra csökkentette az irányadó kamatot tegnap a jegybank.