A válást megelőző öt figyelmeztető jel

2010. május 6., csütörtök, Család

Legutóbb valaki megkérdezte tőlem, hogy most házasodom-e vagy válok, látván, hogy a válás okairól írtam. Tulajdonképpen inkább írnék szebb dolgokról, de az a helyzet, hogy sokszor a sikertelenségből többet lehet tanulni, mint a sikerből.

Úgyhogy érdemes megvizsgálni azt is, mi az, ami biztosan nem működik ahhoz, hogy elkerülhessük a szokásos hibákat, egyben pedig felkészülhessünk a sikerre.

Ha eddig arról volt szó, hogy milyen tényezők valószínűsítenek egy válást, akkor most egy kicsit arról is szeretnék szót ejteni, hogy milyen dolgok szokták a válást megelőzni, milyen jelek mutatnak afelé. Ezekből időben felismerhetjük, ha nem jó irányban haladunk, és kezünkbe kapjuk a lehetőséget, hogy változtassunk, amin szükséges. Ha pedig Ön már esetleg elvált, akkor jelenleg rendelkezésére áll egy segítő foglalkozás, amit Barbócz Zsuzsanna és Bodor Enikő mentálhigiénés szakember vezet elváltaknak. A találkozókat szerdánként Sepsiszentgyörgyön tartják délután öt előtt húsz perctől az IGO mögötti óvoda épületében. És akkor mi lehet a válást megelőző öt figyelmeztető jel?

1. Folyamatos kritikus és negatív hangnem

John Gottman szakértőnek van egy olyan kapcsolatvizsgáló laboratóriuma, ahol egy pár beszélgetése alapján 94 százalékos valószínűséggel meg tudják állapítani a kapcsolat kimenetelét. Évtizedes kutatások után arra jöttek rá, hogy leginkább azt érdemes megvizsgálni, hogyan aránylanak a pozitív interakciók a negatívakhoz a pár kommunikációjában. A mágikus szám az ötös. Azaz ötször több pozitív érintkezésre, mint negatívra van szükség ahhoz, hogy egy kapcsolat fennmaradjon. A másik legbiztosabb válás-előrejelző a kritikus hangnem.

Itt nem arról van szó, hogy soha nem lehet szóvá tenni, ha valami gondunk van, ellenkezőleg, ez szükséges. Itt arról van szó, hogy a házasfelek között folyamatosan csak ilyenek hangzanak el, hogy ,,neked semmi sem jó, amit én csinálok", ,,neked hiába beszél az ember", ,,menjél csak a saját fejed után", ,,sosem lehet rád számítani", ,,nézd, mit tettél". Amikor az ilyen hangulat uralkodik, akkor érzelmi leválás és elkülönülés zajlik, ami megelőzi a tulajdonképpeni válást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-06: Család - Fekete Réka:

Neveljünk, oktassunk életkori szükséglet szerint

Nagyanyáink ösztönösen tudták, hogy mi a jó a gyermeknek, mi segíti őt leginkább abban, hogy saját képességeit kibontakoztassa, manapság ellenben korukat meghaladó tevékenységeket erőltetnek rájuk, idejekorán várnak el tőlük olyan dolgokat, amikre ők még nincsenek felkészülve — összegezhető Forgács Erzsébet gödöllői művészetterapeuta, gyógypedagógus gyermeknevelési hitvallása...
2010-05-06: Család - Dr. Kerestély Péter:

Harcban a rákkal (3.)

Az előző részben a szervezet méregtelenítésével kapcsolatban a helyes táplálkozás fontosságáról volt szó. Szólnunk kell a helyes, egészséges életmód kapcsán a káros szenvedélyek, a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás (elsősorban a tömény italok), kábítószerek szervezetet romboló, mérgező hatásáról. Ezek kiiktatása nélkül nem reménykedhetünk gyökeres változásban.