Kutyából nem lesz szalonna

2010. május 6., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Hidegzuhanyként érte a koalíciós egyeztetésekbe, alkudozásokba módfelett belemelegedett RMDSZ-es vezetőket koalíciós partnereik tegnapi viselkedése az alsóház oktatási bizottságában, ahol demokrata-liberális átszavazó segítésével kiiktatták az oktatási törvény tervezetéből azt az előírást, miszerint a magyar diákok tizenkettedik osztályig anyanyelvükön tanulhatják a földrajzot és a történelmet.

Ez idáig jószerével ez volt az egyetlen eredmény, amelyet majd féléves kormányzati szerepvállalás után az RMDSZ fel tudott mutatni a magyarság nemzeti célkitűzései terén, érthető hát, hogy kifakadt Markó Béla elnök, azt hangoztatta, veszélyben a koalíciós szolidaritás, felfüggesztették a nyugdíjtörvény szenátusban zajló vitáját, míg végül sikerült rendre utasítani a félreszavazó honatyát, és a bizottság a kormány által eredetileg beterjesztett verziót fogadta el.

Pedig aligha lehet csodálkozni azon, hogy a Demokrata Liberális Párt csak kínkeservesen hajlandó betartani adott szavát. A Traian Băsescu által kézi vezérléssel irányított alakulat éppen arról híres, hogy a legmegbízhatatlanabb, legkényelmetlenebb partnerek egyike, s nem véletlen, hogy eddig minden koalíció felbomlott, amelyben részt vettek. Fegyelmezetlenség, kétszínűség jellemezte a liberálisokkal, majd a szociáldemokratákkal való kapcsolatukat, a Boc vezette csapat egyik legvisszataszítóbb eljárása mégis az elmúlt hónapokban szinte a tökélyre fejlesztett stratégia, amellyel ellenzéki honatyákat csábítanak át vagy vásárolnak meg közvetlenül a maguk vagy közvetett módon a dezertőrökből, árulókból álló függetlenek csoportja számára.

Koalíciós társként eme nyilvánvalóan demokráciaellenes magatartás és számos olyan hatalmi visszaélés, népszerűtlen intézkedés fölött kellett szemet hunynia az RMDSZ-nek, amely ellen nem is olyan régen még intenzíven kampányoltak, s reménykedhettek, hogy a hallgatásért cserébe sikerül eredményeket kicsikarniuk. Az oktatási törvény földrajz- és történelemoktatásra vonatkozó, számunkra fontos előírásának története azonban jelzés értékű: míg a szövetségtől feltétlen hűséget vár el a nagyobbik kormánypárt, a magyar szervezetnek igencsak szűkre szabott mozgásteret engednek. Mert ha ez a cikkely ennyire döcögve ment át a bizottságon — a plénumbeli szavazás még hátravan —, joggal merül fel a kérdés: mi lesz a még kényesebb jogszabályok, a kisebbségi, a régióátszervezési törvény sorsa, és milyen alkotmánymódosítás várható? Annál is inkább, mert ismét csak bebizonyosodni látszik: kutyából nem lesz szalonna…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kökösi
özv. FERENCZ LAJOSNÉ JÓZSA MARGIT
életének 98., özvegységének 26. évében hosszú szenvedés után elhunyt.
Temetése 2010. május 6-án, csütörtökön 14 órakor lesz a kökösi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4233551
2010-05-06: Közélet - Fekete Réka:

A betegek fele gyógyszer nélkül marad (Keserű a válságpirula)

Több sepsiszentgyörgyi családorvosi rendelőben már csak júniusi időpontra tudják előjegyezni a betegeket, s bár kedvezményes receptet naponta csak húsz páciensnek írhatnak, a szenvedő beteget akkor is megvizsgálják, ha valaki aznap a huszonegyedik vagy huszonkettedik.