Keserű a válságpirulaA betegek fele gyógyszer nélkül marad

2010. május 6., csütörtök, Közélet

Több sepsiszentgyörgyi családorvosi rendelőben már csak júniusi időpontra tudják előjegyezni a betegeket, s bár kedvezményes receptet naponta csak húsz páciensnek írhatnak, a szenvedő beteget akkor is megvizsgálják, ha valaki aznap a huszonegyedik vagy huszonkettedik.

Tegnap családorvosokat és betegeket kérdeztünk a szóban forgó megszorításról, mindkét fél egybehangzó véleménye, hogy olyan mélypontra süllyedt az egészségügy, ahol az emberek élete került veszélybe.

Hippokratészi eskü elleni cselekedet lenne, ha valóban csak húsz beteget látnának el — vélik a családorvosok. Egyelőre nincs vizitdíj, tehát a huszonegyedik és huszonkettedik vagy akárhányadik beteget is ingyen megvizsgálhatják, de ennek ellenértékét a biztosító nem fizeti ki, és április elsejétől nem írhatnak kedvezményes receptet, valamint küldőpapírt a húszas sorszám fölötti pácienseknek.

A levegőt veszik el

Dr. Szmolka Márta elmondta, bár hallott arról, hogy a pluszban felírt kedvezményes receptek árát esetleg visszafizettetik velük, eddig nem vette ezt ennyire szigorúan, mert úgy tartja, ez átmeneti időszak, nem minden beteg tud egyelőre a változásokról. ,,Az akut eseteket nem küldhetjük el, azokat mindenképpen meg kell oldani, és igazából addig, amíg az átmenet tart, és nem szokják meg a páciensek az előjegyzési rendszert, addig nem tudjuk betegeinknek azt mondani, hogy nincs tovább."

Nem csak a betegek szenvednek a megszorítások miatt, az orvosnak is fáj, hogy évekig gondosan követett és ellátott betegein most nem segíthet, sokan közülük gyógyszer nélkül maradnak, és emiatt romlik majd állapotuk. Dr. Balogh Darkó Veronika úgy tartja, szinte a levegőt veszik el a betegektől. ,,Nyolcszáz krónikus betegem van, de nem volt egy infarktusos eset, agyvérzés sem az utóbbi években, mert rendszeresen jöttek a páciensek. Naponta ötven-hatvan beteget láttunk el, de még nyolcvan is volt, akkor sem fáradtam úgy el, mint most, a húsz után, mert minket is megvisel az, hogy vissza kell utasítanunk a gyógyszerfelírást, pedig tudjuk, hogy az illetőnek nincs lehetősége megvásárolni az orvosságot. Van olyan guttaütött betegnyugdíjas betegem, akit csak hetek múlva tudok fogadni, egy érszűkületes, akit nem tudok június elseje előtt programálni, tegnap pedig akut szívelégtelenséggel érkezett egy páciens, neki sem írhattam receptet."

Az már szinte biztos, hogy ebben a hónapban a betegek legkevesebb fele kedvezményes gyógyszer nélkül marad — állítja dr. Péter László, aki úgy gondolja, ,,ha sikerül bevezetni a krónikus betegeknél, hogy akinek nagyon drága a gyógyszere, annak egy hónapra írjuk fel, akinek közepesen drága, annak két hónapra, és az olcsóbb orvosságot szedő pácienseknek három hónapra, akkor ezzel valamennyire el tudnánk osztani a pacientúrát, és fogadhatnánk több akut beteget".

A betegen csattan az ostor

A tegnap meglátogatott családorvosi rendelőkben nyugalom volt, alig néhányan várakoztak, mert csak azok voltak ott, akiket előjegyeztek. Kérdésünkre, hogy saját bőrükön érezték-e már a szóban forgó változtatások negatív hatását, vagy inkább elégedettek az új módszerrel, az Olt utcai, a textilgyári és a Szemerja negyedi rendelők előtt várakozók közül válaszoltak néhányan. Kákai László: Egyrészt jó ez a rendszer, mert nem kell várakozni, ellenben, ha valakinek sürgős, hogy megvizsgálják, az nem várhat a programálásra. Szakács Ibolya: Ha csak gyógyszert írat az ember, akkor ez így jól van, de ha megbetegszünk, akkor bizony nem helyes, hogy előre be kell jelentkezni, és esetleg napokat várni, hogy megvizsgáljanak. Azt nem tudhatom előre, hogy milyen bajom lesz, és mikor. Szász Anna: A férjem beteges, és ha rosszul lesz, és kellene menni vele szakorvoshoz vagy a kórházba, nem várhatok a küldőpapírra napokig. Sikes Klára: Feltétlenül szükségem van egy beutalóra, és mára hívtak, ma nem kell sorba állnom, ez így elég jó, de ha beteg leszek, akkor biztosan más lesz erről a véleményem. Kádár László: Krónikus beteg vagyok, nyolcfajta gyógyszert kell szednem. Ha nem jutok be az orvoshoz, akkor gyógyszer nélkül maradok, mert nem tudom megvenni. Jánosi József: Ez az előjegyzési rendszer jó lenne, de egyelőre nem igazán tartják be. Ma például a tegnapról elmaradt betegeket hívták be először, eltolódott a program.

Megoldás: a sürgősség

Az utóbbi két-három hétben legalább 10—20 százalékkal növekedett a sürgősségen a betegforgalom, nappal száz esetet is ellátnak, éjszaka harmincnál is többen jelentkeznek. Dr. Camelia Măndru érdeklődésünkre elmondta, sokan egyenesen a poliklinikáról mennek a sürgősségre, ha várniuk kellene két-három hetet, hogy bejussanak valamelyik járóbeteg-rendelőbe, mások a családorvosnál kapnak késői időpontot, és amiatt választják a sürgősséget. Az osztályvezető szerint csupán 40 százalékában igazolódik be, hogy valóban sürgősségi esetről van szó, de hangsúlyozza, ,,mi nem tehetünk különbséget beteg és beteg között. Ha valaki hozzánk fordul, akkor is meg kell vizsgálnunk és el kell látnunk, illetve, ha szükség, beutalnunk a kórházba, ha csak azért jött a sürgősségre, mert nem akarta kivárni, amíg bejut a családorvoshoz."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-06: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kutyából nem lesz szalonna

Hidegzuhanyként érte a koalíciós egyeztetésekbe, alkudozásokba módfelett belemelegedett RMDSZ-es vezetőket koalíciós partnereik tegnapi viselkedése az alsóház oktatási bizottságában, ahol demokrata-liberális átszavazó segítésével kiiktatták az oktatási törvény tervezetéből azt az előírást, miszerint a magyar diákok tizenkettedik osztályig anyanyelvükön tanulhatják a földrajzot és a történelmet.
2010-05-06: Közélet - Farkas Réka:

Igazgató nélkül az Urban Locato (Megszűnik vagy átalakul?)

Lemondott a létrejötte óta sok cirkusznak kitett Urban Locato igazgatói tisztségéről Kulcsár Terza József, az MPP megyei elnöke.