Megszűnik vagy átalakul?Igazgató nélkül az Urban Locato

2010. május 6., csütörtök, Közélet
Lemondott a létrejötte óta sok cirkusznak kitett Urban Locato igazgatói tisztségéről Kulcsár Terza József, az MPP megyei elnöke.

A városi tanács gazdasági bizottsága elfogadta döntését, és még 25 nap áll rendelkezésére, hogy átadja a céget. Ezalatt Bálint József MPP-s alpolgármester méri fel a vállalat helyzetét, és be kell számolnia a leszerződött munkákról is, hogy dönthessenek majd az Urban Locato, no meg az itt dolgozók további sorsáról.

Egy évvel ezelőtt az egykori Közművek Rt. (volt Igo) kettéosztásával született a cég, amelynek tiszte lett volna a város ingatlanjait kezelni, s javításokat, szereléseket végezni. Az arányosság elvére hivatkozva nyerte el a cég irányítási jogát az MPP, ám örömük rövid ideig tarthatott, a létrehozatalt kezdeményező Antal Árpád polgármester már szeptemberben javasolta a felszámolást.

Előbb a költségvetés elfogadása körül zajlott a cirkusz és a halogatás, majd egy héttel ezelőtt elvettek az Urban Locatótól több jelentős ingatlant, és forgóalapjából kicsivel több, mint 700 000 lejt. Kulcsár Terza úgy értékelte, ilyen körülmények között nem tudja fenntartani a vállalkozást, ezért május elsejétől felmondott.

Kulcsár Terza azt mondja, elkezdték talpra állítani az Urban Locatót, üzleti tervük szerint a harmadik negyedévre nyereségessé válhatott volna, jövő év közepéig megtérültek volna az eddigi befektetések. Antal Árpád polgármester azonban fekete lyuknak nevezte a céget, amely csak nyeli a város pénzét anélkül, hogy bármilyen közszolgáltatást nyújtana.

Egy évvel ezelőtt az Urban Locato egy üres székházzal, felszerelések nélkül kezdte meg működését — állítja Kulcsár Terza, azóta rendbe tették és berendezték a székházat, szerszámokat vásároltak, hogy dolgozni tudjanak az emberek, és összeállítottak egy csapatot, amely rendkívül hasznos és jövedelmező, hiánypótló munkát végez, a lakótársulásokkal kötött szerződések alapján a tömbházak pincéjét takarítja, javítja, ezek háromnegyede ugyanis használhatatlan — állítja az egykori igazgató. Eddigi mérlegük valóban negatív, de nem is lehet más ilyen rövid idő után — véli —, s állítja, ha hagyják őket dolgozni, ha a város is megbízatásokat ad, és ha nem veszik el forgóalapjukat, sikeresek lehettek volna. A polgármester azonban nem látott erre semmilyen garanciát, s mint mondta, a tegnapi bizottsági ülésen is elismerte Kulcsár Terza, hogy az idei év első négy hónapjában egyhavi bérüket sikerült kikeresniük.

Kulcsár Terza József a cég 29 alkalmazottjáért aggódik, és úgy véli, kár lenne az elindított, épülő munkaközösséget szétverni. Antal Árpád nem szeretne senkit elbocsátani, ám jelen pillanatban az alkalmazottak átvételére nincs lehetőség, úgy próbálnak megoldást találni, hogy se a szolgáltatásokat ne kelljen megszüntetni, se embereket utcára tenni — ígéri. A megoldást azonban a következő hetek vizsgálatai alapján a tanács gazdasági bizottsága javasolja — erre a következtetésre jutottak tegnap délután.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-06: Közélet - Fekete Réka:

A betegek fele gyógyszer nélkül marad (Keserű a válságpirula)

Több sepsiszentgyörgyi családorvosi rendelőben már csak júniusi időpontra tudják előjegyezni a betegeket, s bár kedvezményes receptet naponta csak húsz páciensnek írhatnak, a szenvedő beteget akkor is megvizsgálják, ha valaki aznap a huszonegyedik vagy huszonkettedik.
2010-05-06: Közélet - Fekete Réka:

Felborított beiskolázási terv (Román érdekek miatt)

Döntse el végre a helyi román közösség, hogy milyen oktatást akar a román ajkú gyermekek számára, és főként ne intézkedjék a megyei tanfelügyelőség háta mögött — szögezte le Keresztély Irma főtanfelügyelő tegnapi sajtótájékoztatóján.