Külföldi hírek

2010. május 7., péntek, Közélet

Csáky Pál Szerbiával példálózik

Szerbia és Románia a kisebbségi jogok érvényesítése terén mára lekörözte Szlovákiát — jelentette ki Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével megtartott sajtóértekezleten. Csáky és Pásztor is méltatta a kisebbségek helyzetét szabályozó, tavaly augusztusban elfogadott szerbiai törvényt. ,,A szerbiai kisebbségi törvény példaértékű lehet Közép-Európa országai számára. Biztos vagyok abban, hogy ez Szlovákiára is érvényes. A kisebbségi törvény által kezünkben tartjuk az oktatásügyünket, a tájékoztatási rendszert, a kulturális életünket és a magyar nyelvhasználat kérdését is" — jelentette ki a VMSZ elnöke. Kifejtette: a szerb többség nem tartja destabilizáló tényezőnek a vajdasági magyarokat.

Megszavazták a görög megszorításokat

Az egyszerű többséget igénylő szavazás során a háromszáz tagú parlamentben 160 mandátummal rendelkező szocialisták megkapták a rendelkezések életbe lépéséhez szükséges támogatást. Az ország 110 milliárd eurós kölcsönre számíthat cserébe a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A görög kormány tervezett lépései között a bérek és nyugdíjak csökkentése, valamint az adók emelése szerepel. Papandreu görög miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét.

Szembeszállt Moszkvával Moldávia

Tovább romlott a hangulat Oroszország és Moldávia között, miután utóbbi ideiglenes államfője éles szavakkal bé­lyegezte meg a Szovjetunió 1945 utáni szerepét hazájában. Mihai Ghimpu azzal bosszantotta fel a Kremlt, hogy május elején kijelentette: nem fog részt venni a világháborús győzelem 65. évfordulója alkalmából az orosz fővárosban rendezendő ünnepségen, mert az orosz megszállás azzal a következménnyel járt, hogy Moldova népét deportálás és éhínség sújtotta, amit nem lehet elfelejteni. Az elnök a szemére vetette Oroszországnak, hogy ma is katonákat állomásoztat Moldova területén.

Választ Nagy-Britannia

Megkezdődtek tegnap reggel Nagy-Britanniában a parlamenti és a részleges helyhatósági választások. 45 millió bejegyzett választópolgár adhatta le voksát a 650 parlamenti választókerület közül 649-ben; egy választókerületben az egyik jelölt halála miatt május végére halasztották a választást. Csütörtökön 164 angliai körzetben, köztük London 32 kerületében helyhatósági választásokat is rendeznek. Az utolsó közvélemény-kutatások változatlanul azt jelezték, hogy teljes bizonyossággal egyik nagy párt sem számíthat abszolút többségre a londoni parlament alsóházában, és az utóbbi csaknem négy évtized legszorosabb eredménye várható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-07: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Bírálnak a szociáldemokraták
Tegnap esti nyilatkozatában keményen bírálta a Traian Băsescu által bejelentett megszorító intézkedéseket Victor Ponta, az SZDP elnöke. Súlyos, előzmény nélküli helyzetnek nevezte a mostanit, amikor a Boc-kormány már nem létezik, csak a Băsescu által irányított kabinet. Az állami alkalmazottakat és a nyugdíjasokat egyaránt érintő pénzügyi megszorításokat téves adatokra alapozó kétségbeesett intézkedéseknek nevezte, mi több, ,,szociális népirtást" emlegetett. Ez hat év jobboldali, maffiózó kormányzás eredménye ― tette hozzá.
2010-05-07: Közélet - Váry O. Péter:

Sepsiszentgyörgyi közvita nacionalista felhangokkal

Amint az várható volt, heves vita alakult ki az utcanév-változtatási határozat önkormányzat elé terjesztését kötelezően megelőző tegnapi közvitán.