Sepsiszentgyörgyi közvita nacionalista felhangokkal

2010. május 7., péntek, Közélet
Amint az várható volt, heves vita alakult ki az utcanév-változtatási határozat önkormányzat elé terjesztését kötelezően megelőző tegnapi közvitán.

A párbeszéd ezúttal sem jött létre, a tervezett módosítások ellen lázongó románok semmilyen érvet nem hajlandóak elfogadni, mindenféle, a nacionalizmustól a demagógiáig terjedő kifogásokkal éltek — bár nacionalista eszmefuttatások magyar részről is elhangzottak.

Az elmúlt években nem övezett akkora érdeklődés egyetlen Sepsiszentgyörgyön zajlott közvitát sem, mint a tegnapit: a városháza gyűlésterme megtelt érdeklődőkkel. Antal Árpád András polgármester felvezetőjét követően — melyben többek közt azzal okolta a mostani utcanév-változtatás szükségességét, hogy a város identitása mindenki számára egyértelművé váljon — Ioan Lăcătuşu sorolta hosszan kifogásait. Nem jó az, ha a román közösség számára fontos személyiségeket mellőzik, jelentette ki, utalva arra, hogy a Horia, Cloşca és Crişan utcát az utcanévadó bizottság javaslatára visszakeresztelnék régi nevére, azaz Attila utcára. Az 1918. December 1. út felosztásáról úgy véli, az már többé nem kerülhet terítékre, miután az előző városvezetés kétszer kísérelte meg a Petőfi Sándor névadást, s ez ellen bírósági döntés született. Az ilyen változtatások a nemzetiségek közötti ellentétek elmélyüléséhez vezetnek — fejtette ki. Persze, a költségek felemlítése sem kerülte el figyelmét, miként a későbbiekben felszólaló nemzettársaiét sem, holott számtalanszor elhangzott már: a lakóknak sem, az önkormányzatnak sem kerül pénzébe a személyi iratok cseréje. Az utcanév-változtatás elhalasztását javasolta, az érintettek előzetes megkérdezését akár népszavazás formájában is — hogy ez már pénzbe kerülne, az nem fontos. Kifogásaira a polgármester válaszolt, véleménye szerint szó sincs etnikai konfliktusról, illetve ha igen, azért azok felelősek, akik gerjesztik. A tervezett utcanév-változtatás egy lépés a normalitás felé, ha Sepsiszentgyörgy lakosságának háromnegyede magyar nemzetiségű, ennek az aránynak az utcanevekben is érvényesülnie kellene — ezt a valóságot kell elfogadniuk a románoknak. Rodica Pîrvan más támadási felületen próbált érvényesülni, azt mondta, nem érti, miért kommunista ízű a Barátság, Testvériség, Fáklya, Jövő utcanév a Horia, Cloşca és Crişan átnevezését egyenesen provokációnak nevezte, s hogy Petőfinek, Eminescunak, a két nemzeti költőnek csak ,,egy farkincányi" utcahossz jusson, megalázó — mondta. A kommunista idők névadásáról a polgármester annyit mondott, a Jövő utca például a temetőbe vezet, az ilyen és ehhez hasonló hibákat kell kijavítani. Román érzékenységről meg mindaddig fölösleges beszélni, míg a városban mai napig is számos utcanévtábla csak egynyelvű, s ezek kétnyelvűvé változtatásáért egyetlen román sem emel szót. A már-már elfajuló vita végére Incze Sándor nyugalmazott tiszteletes felszólalása tett pontot: szomorú, hogy értelmes emberek ebből is román—magyar kérdést csinálnak, a sovinizmusnak itt nincs helye, a nemzetiségeknek egymást becsülniük kellene, választott vezetőinket pedig támogatni, nem támadni — mondta. A közvita ezzel zárult, az utcanév-változtatási tervezetet legközelebbi ülésén napirendjére tűzheti az önkormányzat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-07: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Csáky Pál Szerbiával példálózik
Szerbia és Románia a kisebbségi jogok érvényesítése terén mára lekörözte Szlovákiát — jelentette ki Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével megtartott sajtóértekezleten. Csáky és Pásztor is méltatta a kisebbségek helyzetét szabályozó, tavaly augusztusban elfogadott szerbiai törvényt. ,,A szerbiai kisebbségi törvény példaértékű lehet Közép-Európa országai számára. Biztos vagyok abban, hogy ez Szlovákiára is érvényes. A kisebbségi törvény által kezünkben tartjuk az oktatásügyünket, a tájékoztatási rendszert, a kulturális életünket és a magyar nyelvhasználat kérdését is" — jelentette ki a VMSZ elnöke. Kifejtette: a szerb többség nem tartja destabilizáló tényezőnek a vajdasági magyarokat.
2010-05-07: Közélet - Hecser László:

Utcanévadásra készül Barót

Öt utca névadására vagy nevének részleges átváltoztatására készül a baróti tanács. A Szabó Péter tanácstag által előkészített határozattervezet már a legtöbb hivatalos jóváhagyáson átesett, így valószínűleg a májusi soros ülésen el is fogadják.