Jókedvű zenészek a tetőn

2010. május 8., szombat, Magazin

Az Óriáspince-tető színpadán a Bohém Ragtime Jazz Band

A huszonöt éves születésnapját nemrég ünneplő kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band koncertje telitalálat volt a múlt hét végén az Óriáspince-tetőn bemutatott zenés produkciók között.

Egyszersmind jó példa arra, hogy a hagyományőrző műfajok szerencsésen vegyíthetőek más stílusokkal, akár egy kifejezetten népi értékeket felvonultató rendezvényen is, ugyanis az egész esszenciáját maga a hely határozza meg. Az Óriáspince-tető csak egy biztos mércét követel: a minőséget. Ráadásul ez esetben ezt mi állíthatjuk fel saját magunknak, e hegy ugyanis megbízható szűrőként távol tartja a zenei s más tájidegen elemeket. Nem elhanyagolható tényező, érdemes jól sáfárkodni vele.

Ezért volt jó választás a negyedszázados múltú, világszerte számos koncerten, dzsesszfesztiválon fellépő Bohém Ragtime Jazz Band, amely napnyugta után játékos, könnyed zenéjével bemutatta, hogy rendkívül tágas műfajpalettán otthonos. Nem véletlenül írta róluk Matisz László, hogy „a XXI. század szétfolyó érték(v)iszonyai között a Bohém zavarba ejtő iskolapéldát mutat ártatlanság, vitalitás és optimizmus című tantárgyakból; a neurotikus fél világnak orvosilag kellene őket felírni". A zenekar 2009 elejéig tizenöt albumot adott ki, repertoárjukban egyaránt szerepel ragtime, New Orleans-dzsessz, dixieland, korai szving, a capella spirituálé, régi magyar slágerek és saját szerzemények.

A trombitán játszó Lebanov József nagyon jónak nevezte mind a koncert hangulatát, mind a közönséget. „Gyönyörű ez a táj, én nagyon szeretem Erdélyt, mindig nagyon szívesen jövök vissza, itt mindig szelídek a hegyek, nem úgy, mint Nyugaton. Sokat utazunk, 60—80 fellépésünk van egy évben, de mindig nagyon kedves nekünk ez a vidék és ezek az emberek, mindig nagyon szívesen jövünk." Zenei hitvallásukról úgy fogalmazott, „az a legfontosabb, hogy ezt a tradicionális dzsesszes, dixielandes zenét örömmel játsszuk, szeretettel adjuk tovább, nagyon lényeges ennek az önkifejező, improvizatív része, ahol mindenki kiteljesíti azokat a gondolatokat, amelyeket egy-egy dallamról, erről a muzsikáról érez". S hogy bohémak-e az életben? „A személyisége mindenkinek olyan, hogy ehhez a zenéhez illeszkedik, ez vidám baráti társaság, amellett, hogy komolyan dolgozunk azon, hogy színvonalas zenét hozzunk létre. Sok nehézséggel küszködünk valamennyien, de éppen ezért is fontosak ezek a pillanatok, ezek a koncertek, hogy egy kis energiát adjanak, hogy felfrissüljünk egy kicsit, felejtsük a problémákat, és egy kicsit lazítva, feltöltődve tudjuk folytatni a munkánkat" — összegezett Lebanov József.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-07: Közélet - :

Harmincnégy hektárnyi szemét

Ennyi helyet foglaltak el a falusi és kisvárosi szeméttelepek megyénkben. Ezeket kettő kivételével már be kellett zárni — jelenleg csak Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen működik engedélyezett szemétlerakó, azok is csak ideiglenes jelleggel, amíg a korszerű lécfalvi hulladékfeldolgozó meg nem épül —, de hogy valóban felszámolták-e őket, azt május folyamán ellenőrzi a megyei környezetvédelmi hivatal.
2010-05-08: Magazin - :

Amerikai rendezők iráni kollégájukért

Világhírű amerikai rendezők ― többek közt Steven Spielberg, Martin Scorsese és Francis Ford Coppola ― írták alá azt a petíciót, amellyel Iránban bebörtönzött kollégájuk, a díjnyertes Dzsafar Panahi szabadon bocsátását követelik.