Amerikai rendezők iráni kollégájukért

2010. május 8., szombat, Magazin

Világhírű amerikai rendezők ― többek közt Steven Spielberg, Martin Scorsese és Francis Ford Coppola ― írták alá azt a petíciót, amellyel Iránban bebörtönzött kollégájuk, a díjnyertes Dzsafar Panahi szabadon bocsátását követelik.

Az iráni rendezőt márciusban vették őrizetbe minden különösebb indok nélkül. ,,Szolidaritásunkat fejezzük ki kollégánk iránt, elítéljük elfogását, és sürgetjük az iráni kormányt Dzsafar Panahani azonnali szabadon bocsátására" ― fogalmaz a petíció, amelyet Robert De Niro és Robert Redford is aláírt, csakúgy, mint Steven Soderbergh, Michael Moore, Terrence Malick, Ang Lee, Oliver Stone, a Coen fivérek és Jim Jarmusch.

Panahani olyan filmekkel szerzett hírnevet, mint A fehér léggömb, A kör, illetve a Pályán kívül. Alkotásait a berlini filmfesztivál mellett Cannes-ban és Velencében is díjazták. Az iráni rendező a hivatalban levő Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékéhez tartozik, a tavalyi választások során nyíltan Ahmadinezsád ellenfelét, Mir Hoszein Muszavit támogatta. Panahit március 1-je óta a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Az amerikai filmesek petíciójukban idézik a rendező nejének egyik levelét, amelyben azt írja, aggódik férje szíve miatt, illetve amiatt, hogy kisebb cellába helyezték át. ,,Mint mindenhol, Iránban is ünnepelni kellene a filmkészítőket, nem pedig cenzúrázni, elnyomni és bebörtönözni" ― olvasható a világhírű művészek tiltakozó üzenetében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-08: Magazin - Mózes László:

Jókedvű zenészek a tetőn

Az Óriáspince-tető színpadán a Bohém Ragtime Jazz Band
A huszonöt éves születésnapját nemrég ünneplő kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band koncertje telitalálat volt a múlt hét végén az Óriáspince-tetőn bemutatott zenés produkciók között.
2010-05-08: Magazin - :

Jade Buddha-szobor

A világ legnagyobb jade Buddha-szobrát faragják ki Vietnamban.