Külföldi hírek

2010. május 8., szombat, Közélet

Senki sem nyert Nagy-Britanniában

Koalíciós tárgyalások kezdődnek Nagy-Britanniában, miután a konzervatívok nem szereztek többséget a parlamentben. David Cameron közölte: hajlandó együttműködni a liberális demokratákkal, és a koalíciós egyeztetést hamarosan meg is kezdik.

Gordon Brown is felajánlotta ugyanezt, de nem valószínű, hogy megőrizhetné a hatalmát. A jelenlegi állás szerint a konzervatívoknak 302, a Munkáspártnak 256, a liberális demokratáknak pedig 56 képviselőjük lesz. A többséghez 326 hely kell. Utoljára 1974-ben fordult elő Nagy-Britanniában, hogy egyik párt sem szerzett többséget. Akkor a koalíciós tárgyalások sikertelenek voltak, és fél év múlva új választást tartottak. A brit választások vesztesének a Munkáspárt tekinthető a számok alapján, hiszen 91 parlamenti helyet veszített a szavazatok 29,1 százalékának megszerzésével, így „csak" 258 képviselőt delegálhat. A toryk 97 székkel szereztek többet, mint az előző voksoláskor. A liberális demokraták öt mandátummal kaptak kevesebbet, de a legutóbbi választásokhoz képest ez is egyszázalékos javulást jelent.

Szlovákia nem ad pénzt Görögországnak

Szlovákia csatlakozik az euróövezet országainak keretmegállapodásához, amelynek alapján Görögország hitelt kap a tagállamoktól, de ő maga pénzt egyelőre nem ad a görögöknek — jelentette be tegnap Robert Fico szlovák miniszterelnök. A német parlament alsóháza, a Bundestag azonban jóváhagyta a Görögországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló törvénytervezetet. Németország az elkövetkező három évre előirányzott 110 milliárd eurós segélycsomagban 22,4 milliárd euróval veszi ki részét. Ebből idén 8,4 milliárd euró esedékes. Sajtóértesülések szerint már az olasz kormány is elfogadta a megállapodást, Olaszország 14,7 milliárd euróval száll be a mentőcsomagba, és a portugál parlament is jóváhagyta a segélyt, 2,06 milliárd eurót adnak Görögországnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1443
szavazógép
2010-05-08: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Elutasítják a szakszervezetek a bér- és nyugdíjcsökkentést
A legnagyobb öt szakszervezet elutasítja a Traian Băsescu államfő által meghirdetett drasztikus intézkedéseket, amelyek értelmében csökkentik a közalkalmazottak béreit és a nyugdíjakat. A szakszervezetek vezetői tegnapi tanácskozásukat követően sürgős találkozót kértek az államfőtől, még mielőtt a Nemzetközi Valutaalap Romániában tartózkodó küldöttsége hétfőn befejezi felülvizsgálati látogatását.
2010-05-08: Közélet - Bokor Gábor:

Megalakult az orbaiszéki RMDSZ (Parlamenti képviselőt akarnak)

Lőrincz Zsigmondot, Kovászna polgármesterét választotta elnökének a tegnap megalakult orbaiszéki RMDSZ, s ezzel lezárult a széki szervezetek létrehozatalának folyamata.