Parlamenti képviselőt akarnakMegalakult az orbaiszéki RMDSZ

2010. május 8., szombat, Közélet

Lőrincz Zsigmondot, Kovászna polgármesterét választotta elnökének a tegnap megalakult orbaiszéki RMDSZ, s ezzel lezárult a széki szervezetek létrehozatalának folyamata.

Zsúfolásig megtelt a kovásznai kultúrotthon nagyterme, az orbaiszéki RMDSZ-szervezetek 81 küldöttjéből 79 jelent meg az alakuló gyűlésen. Az ülést vezető Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök bevezető beszé­dében hangsúlyozta, a széki szervezetek megalakításával a helyi identitás megőrzését, a helyi szerveződést kívánják támogatni.

Nem titkolta: az RMDSZ fokozott erősödésére van szükség, hogy hathatósan szembe tudjon fordulni a ,,politikai elrománosítással" (utalt arra, hogy a Demokrata Liberális Párt erőfeszítéseket tesz magyar tisztségviselők elcsábítására) és az MPP-vel, mely ,,elég jól megkavarta a választásokat". A bemutatott alapszabályzat-tervezetet egyetlen módosító javaslattal, egyhangú­lag elfogadta a testület. Az elnöki tisztségre egyetlen jelentkező nyújtotta be pályázatát, Lőrincz Zsigmond kovásznai polgármester, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke. A titkos szavazáson a 79 érvényes szavazatból csupán kettő szólt ellene. Az ügyvezető elnöki tisztséget a barátosi Kerestély Csaba kapta.

,,A legfontosabb teendő az újjáépítés, szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, és nagy hangsúlyt kívánok helyezni a helyi ifjúsági szervezetek megalakítására, az utánpótlás nevelésére" — sorolta a közeljövő célkitűzéseit Lőrincz Zsigmond, a frissen megválasztott elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1435
szavazógép
2010-05-08: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Senki sem nyert Nagy-Britanniában
Koalíciós tárgyalások kezdődnek Nagy-Britanniában, miután a konzervatívok nem szereztek többséget a parlamentben. David Cameron közölte: hajlandó együttműködni a liberális demokratákkal, és a koalíciós egyeztetést hamarosan meg is kezdik.
2010-05-08: Közélet - Szekeres Attila:

A magyar tánc évszázadai (Rendhagyó történelemóra Novák Ferenccel)

A Háromszék Táncegyüttes zenekarának és tánckarának közreműködésével Novák Ferenc Sepsiszentgyörgyön is bemutatja a magyar táncok kialakulását. A neves rendező, koreográfus, néprajzkutató lapunknak elmondta, tulajdonképpen történelemről beszél zenével, tánccal.