JegyzetA győztesek napja

2010. május 8., szombat, Közélet

Így jegyzik a naptárak május 9-ét: Győzelem napja. Való­ban az volt és az lesz az Egyesült Államokban, Angliában és Oroszországban, mert egyesített, szövetséges haderejükkel térdre kényszerítették a német haderőt, mely sokáig sakkban tartotta a fél világot, Európa keleti és nyugati felét egyaránt.

Május 9. lett a győztesek örömünnepe, mert ezen a napon tétetett közhírré az általános kapituláció erős fegyverropogások, díszlövések, civilek és katonaruhások üdvrivalgása közepette. Előtte két nappal, május 7-én, Gizella napján a német haderő feltétel nélkül kapitulál Eisenhower reimsi főhadiszállásán, másnap, május 8-án Zsukov szovjet marsall előtt is felemeli kezét Keittel vezértábornagy, von Friedeburg főtengernagy meg Stumpff vezérezredes, és aláírják a győztes diktálta fegyverletétel és behódolás szövegét, a II. világháború kezdeményezőinek vereségét. De erről vajmi keveset tudnak még 1945. május 8-án néhány visszavonuló magyar század katonái, akiket az oroszok bekerítettek Kelet-Ausztriába, és megadásra szólították fel az elfáradt, már harmadik napja pihenő magyar bakákat. Azon az ominózus napon, a már vert és menekülő, a vereségbe beletörődő, gondolatban már a családban, az asszony és gyermekek közelében levő elfásult székelymagyar közkatonák és altisztek az osztrák erdőben is gondoltak arra, ha leteszik a fegyvert ellenállás nélkül, számukra is felvirrad a béke és szabadság napja. Mi, akkori félárvák a feltartott kézzel lágerbe terelt apáink érzéseit aligha tudjuk érzékelni hatvanöt esztendő távlatából; csak ritka szóbeli és leírt visszaemlékezéseik engednek következtetni a vesztesek lelkivilágára. Egy akkor 41 éves tanító-zászlós írta már 80 évesen fakuló emlékeit, s hagyatékozta gyermekeire két és fél éves szovjet hadifogságáról:

,,...1945. május 8-án tettük le a fegyvert s kerültünk fogságba. Stockerauba, az első fogolytáborba kísértek. Lehettünk vagy öt-hatezren. Nagy volt az öröm, mert az oroszok azt mondták: »pásli dámoj«, vagyis mentek haza. Később derült ki, hogy a haza az Oroszország volt... Fájt a lelkünk, amikor mentünk keresztül a Székelyföldön. Az állomásokon kidobtunk egy-egy cetlit. Otthon így tudták meg, hogy élünk, s visznek Oroszországba... Közben hosszabb időt töltöttünk Rîmnicu Săratban. Egy nagy táborban voltunk heteken át. Akkor még mindig voltak értéktárgyaink. Mindent elszedtek. Bevagoníroztak, hetek múltán érkeztünk meg a rendeltetési helyre. A Kaukázus környéki Taganrog és Armávir volt hadifogságunk táborhelye... 1947. június 15-én indultunk haza, 22-én érkeztünk Iaşi-ba, 23-án Foksányba, ott tartottak szeptember 17-ig, onnan átszállítottak Buzăuba, szeptember 20-án érkeztünk meg Székelyudvarhelyre, ahol a városi hivatalos szervek ünnepélyesen fogadtak..."

De valószínű, nem a győztes hatalmak örömmámorával — feltételezi a már 44. évébe lépő székely hadifogoly harmadik, akkor hatéves fia, alulírott

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1431
szavazógép
2010-05-08: Közélet - Szekeres Attila:

A magyar tánc évszázadai (Rendhagyó történelemóra Novák Ferenccel)

A Háromszék Táncegyüttes zenekarának és tánckarának közreműködésével Novák Ferenc Sepsiszentgyörgyön is bemutatja a magyar táncok kialakulását. A neves rendező, koreográfus, néprajzkutató lapunknak elmondta, tulajdonképpen történelemről beszél zenével, tánccal.
2010-05-08: Közélet - :

Megszépül a kastély

Folytatják a székelytamásfalvi Thúry-kastély tavaly megkezdett tatarozását, restaurálását.