Rendhagyó történelemóra Novák FerenccelA magyar tánc évszázadai

2010. május 8., szombat, Közélet
A Háromszék Táncegyüttes zenekarának és tánckarának közreműködésével Novák Ferenc Sepsiszentgyörgyön is bemutatja a magyar táncok kialakulását. A neves rendező, koreográfus, néprajzkutató lapunknak elmondta, tulajdonképpen történelemről beszél zenével, tánccal.

Azért van erre szükség — fejti ki —, mert a nagyközönség elmegy fesztiválra, előadásokra, a televízióban néz néptáncot, közben fogalma sincs, még az értelmiségieknek sem, hogy ezek a tánctípusok hogyan rétegződnek időrendben. Ezek között a táncok között semmi sincs, amit a keleti sztyeppékről hoztunk magunkkal, ezek mind a nyugat-európai táncdivatot tükrözik a csárdásig vagy verbunkig. Az ugrós, a körtánc, a székelyföldi forgatós, a gyimesekbeli lassú vagy sebes magyaros táncmesterek közvetítésével került hozzánk. Ha valahol Olaszországban felröppent a XIV. században egy divatos tánc, ugyanúgy terjedt el, mint a XX. században a rock and roll, csak lassabban. Akkor tizenöt-húsz év alatt érkezett el ide. Az előadás célja elmesélni a közönségnek, ezek a táncok hogyan alakultak ki, hogyan rétegződtek, és épültek be a magyar szellemi vagyonba — összegezett Novák Ferenc.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1433
szavazógép
2010-05-08: Közélet - Bokor Gábor:

Megalakult az orbaiszéki RMDSZ (Parlamenti képviselőt akarnak)

Lőrincz Zsigmondot, Kovászna polgármesterét választotta elnökének a tegnap megalakult orbaiszéki RMDSZ, s ezzel lezárult a széki szervezetek létrehozatalának folyamata.
2010-05-08: Közélet - Ferenczy L. Tibor:

A győztesek napja (Jegyzet)

Így jegyzik a naptárak május 9-ét: Győzelem napja. Való­ban az volt és az lesz az Egyesült Államokban, Angliában és Oroszországban, mert egyesített, szövetséges haderejükkel térdre kényszerítették a német haderőt, mely sokáig sakkban tartotta a fél világot, Európa keleti és nyugati felét egyaránt.