A hétvége hírei

2010. május 10., hétfő, Közélet

Boc is bejelentette a megszorításokat

Először állt ki nagyközönség elé Emil Boc miniszterelnök azt követően, hogy csütörtök este Traian Băsescu államelnök bejelentette a kormány megszorító intézkedéseit. Az IMF-fel folytatott tárgyalások és a koalíciós megbeszélések következtetéseit összegezve megerősítette az államelnök nyilatkozatát, ,,kisebb rosszként" 15 százalékkal csökkentik a nyugdíjakat, a munkanélküli-segélyt és 25 százalékkal a közalkalmazottak bérét.

Emil Boc az előző kormányt okolta a termelékenység—fogyasztás egyensúly megbomlásáért, szerinte a 2008-ig folytatott politika, no meg a válság vezetett a jelenlegi helyzethez. Az IMF az adók emelését javasolta, ám ezzel nem érthettek egyet. Ezt követően hosszasan sorolta, milyen befektetésekkel próbálják majd fellendíteni a gazdaságot, és azt is, hogy kifizetik több mint egymilliárd lejes tartozásukat a magáncégeknek. Szigorítani fogják az adócsalók kiszűrését, de fokozottan figyelnek arra is, hogy csak igen indokolt beszerzések történjenek a közintézményekben. Beszédét optimista felhanggal igyekezett zárni: áprilisban kicsit csökkent a munkanélküliség.

Băsescu szerint nincs más út

Ha nem csökkentik a fizetéseket és nyugdíjakat, Romániának újabb külföldi hitelt kell felvennie, ami azt jelentené, elzálogosítják az ország és több millió román jövőjét — jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap, a szakszervezetekkel folytatott háromórás megbeszélés után. Csökkenteni kell az állam adósságait, mert az idei első negyedévben 260 millió eurót kellett visszafizetniük, a második negyedévben 2,2 milliárd euró a törlesztőrészlet, a harmadikban 3,16 milliárd, az utolsó negyedévben pedig 2,5 milliárd euró. Băsescu azt is elmondta, igazságtalanság lenne, ha valaki az IMF-et vádolná a kormány megszorító intézkedései miatt. ,,Ha a lakosság elégedetlen lesz, és a program kudarcot vall, nem az IMF lesz a hibás, hanem az állami intézmények, az elnök, de elsősorban a kormány" — fejtette ki.

A szakszervezetek még gondolkodnak

Nem távoztak elégedetten a szakszervezetek a Traian Băsescuval folytatott megbeszélésről, holnap a kormánnyal és a parlamenti pártokkal is egyeztetnek, azt követően döntik el, lesznek-e tiltakozó megmozdulások, vagy sem. A Cotroceni-i tárgyalásokon jelen volt mind az öt nagy szakszervezeti szövetség vezetősége, a tanügyiek és a közigazgatási alkalmazottak képviselői.

Az ellenzék tiltakozik

Sűrű napja volt tegnap az IMF küldöttségének, nemcsak a kormánnyal, de a szakszervezetekkel és az ellenzéki pártokkal is tárgyaltak. Az SZDP és az NLP továbbra is ellenzi a megszorító intézkedéseket, Victor Ponta kifejtette, ők a progresszív adózást és egyes termékek áfájának emelését támogatnák, hogy ne a legszegényebbeket sújtsák a megvonások. Crin Antonescu liberális pártelnök kifejtette, az IMF-fel folytatott tárgyalás során egyértelművé vált, a nemzetközi pénzintézet ,,csak akkor utalja át a következő részletet, ha a bejelentett intézkedések valósággá válnak, azaz, ha a parlament is megszavazza és az alkotmánybíróság sem támaszt kifogásokat".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-05-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szivárvány 340 színnel (Háromszéki diáknapok)

Valóságos szellemi tűzijátékot kínáltak — inkább csak egymásnak, de ez valószínűleg így van jól — a háromszéki középiskolások a csütörtöktől szombatig tartó diáknapokon.
2010-05-10: Sport - :

Országos bajnoki cím (Cselgáncs)

Országos bajnoki címmel tértek haza a céhes városbeli Nagy Mózes SK sportolói a Piteşti-en megtartott sportiskolák cselgáncs nemzeti bajnokságának döntőjéről.