Sportszeretetre kell nevelni a gyerekeket

2010. május 10., hétfő, Sport

Síri csend, gidres-gödrös behajtó, kopár környezet, halottnak tűnő sportcsarnok — ez a kép fogadott, mikor a vajnafalvi sportlétesítménynél Sabina Chiriacot, Kovászna polgármesteri hivatalának sportfelügyelőjét kerestük. A helyi tanácsnak nincs sportbizottsága, Sabina a mindenes sport terén, tőle érdeklődtünk a fürdőváros sportéletének pulzusáról.

Szinte nyilvánvaló volt, hogy elsőként a város labdarúgócsapatáról beszélt. Jól haladnak, a megyei bajnokságban az első helyre verekedték fel magukat, miután az utolsó mérkőzésen legyőzték Torját. Céljuk nem titkolt: a D-divízióba szeretnének jutni.

— Sokat dolgoztunk a csapattal, és támogatást is kaptunk. Mikor szóba került, hogy csapatot kell alakítani, a polgármester azt mondta: két hét múlva legyen csapat! Lett, és bizonyított is — mondja a sportfelügyelő, hozzátéve, hogy a polgármester, a helyi tanács komoly támogatója a csapatnak.

A minifoci terén is van élet, tíz csapat nevezett az ARGO-bajnokságra. Domokos Norbert szervezte a versenyt, nemrég zajlott a sikeres rendezvény utolsó fordulója. Folytatjuk a beszélgetést: és a más sportágak? Tömegsport-rendezvények zajlanak időközönként, főként az iskolásokat mozgatják meg. Januárban Sportgálán mutatkozhattak a különböző sportágazatok. Legutóbb márciusban V—VIII. osztályos gyerekeknek szerveztek futóversenyt. A karatésok — Bibó Ferenc vezetésével — több díjat is begyűjtöttek, az asztaliteniszezők sem tétlenkednek, Mikola Zoltán edzi őket. Az autósport kerül szóba, főként a rali, melynek mindenese Domaházi Já­nos. Januárban rendezték meg a Winter Cup Rallit. Decemberről tolódott a verseny, hiszen a tavalyi év végén nem volt hó. A kovásznai hórali egyedüli az országban, és mint ilyen, nagy sikernek örvend. Már tizenegy éve működnek együtt a sepsiszentgyörgyi Auto Crono klubbal, és a Barcaság-rali brassói szervezőjével is nagyon jó viszonyban vannak. Az idei kalendárium egyáltalán nem szegényes: augusztusban a Barcaság-rali egyik szakasza zajlik Kovásznán, szeptemberben, a városnapok alkalmával gyorsulási verseny lesz. Októberben a Kovászna—Kommandó—Zágon közötti erdőkben szervezik meg az Off-road országos versenyt, decemberben — ha lesz hó — újabb Winter Cup következik. Domaházi — akivel később beszélgettünk — kihangsúlyozta: mindenkit, aki szereti az autósportot, szeretettel várnak a támogatók körében, még azokat is, akik általában a kritikusi szerepet vállalják.

Fejleszteni kellene a sportbázist, a csarnok egymagában nem elégséges a sportélet fellendítéséhez — ez a véleménye a sportfelügyelőnek. Ígéretek vannak: a polgármester támogatja, hogy a csarnok melletti területen úszómedence létesüljön, felújítanák a szabadtéri sportpályát is. A legszükségesebbek megvannak, labda, mezek, de ezenkívül... Hát bizony sok mindenre szükség lenne — összegez. Beszélgetésünk végén arra kérem, osztályozza tízpontos skálán a kovásznai sportéletet. Gondolkodik, mosolyog, majd jegyet ad: hetes. Nem volt meggyőző, tovább faggatom: hol vannak a bajok?

— Megmondom őszintén: már a szülők szintjén hiányzik a hozzáállás. Nem nevelik sportszeretetre a gyerekeket. Minden osztályban van négy-öt felmentett, akik közül sokan sportolhatnának. Hiába minden kezdeményezés, lehetőség, ha otthonról nem hozzák a sportszeretetet, nem fog fellendülni a sportélet — mondja, és látszik, hogy ez tényleg bántja is. Beszélgetésünk végén a sportcsarnokon megyünk át. Közben ,,benépesedett", tornaóra zajlik. Négy fiú focizgat, pár lány egyébbel foglalkozik. Ez egy osztály...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-05-10: Sport - Tibodi Ferenc:

Aradi ICIM—Sepsi BC 93 : 88 (Kosárlabda, A-osztály)

(28 : 16, 28 : 26, 19 : 20, 18:26)
Arad, Victoria-terem. Vezette: Niţu Fabian és Laurenţiu Grigoraş. Arad: Nagy 2, Savic 11/3, Milovanovic 22/6, Graham 7, Stoenescu 33/9—Mercea, Ionescu, Mészáros 13, Orosz 5, Urban, Stamati. Edző: Stacey Nolan. Sepsi BC: Vass 9/3, Rasmussen 19/3, Oliveira 19, Diaconu 11/9, Vescan 15—Csillag, Bors 10/6, Matovic 5/3, Sándor, Nagy. Edző: Veres Attila.
2010-05-10: Sport - :

Atlétika

Versengő postások
Szombaton a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park adott otthont a Levélkihordók 34. Gyaloglóversenye megyei szakaszának. A viadalon összesen ötven postás vett részt, a 26 hölgynek 4000, míg a 24 férfinak 7000 m-es távot kellett teljesítenie a legrövidebb idő alatt.