MI, hol, mikor?

2010. május 10., hétfő, Mi, hol, mikor?

Szemet gyönyörködtető, különböző színű tulipánokat csodálhatnak meg az arra elhaladók Kézdivásárhelyen a Csernátoni és az 1918. December 1. utca kereszteződésénél múlt évben átadott körforgalom közepén kialakított ágyásban. A hagymák tavaly ajándékként érkeztek a városházára a tulipánok hazájából, Maassluisból, Kézdivásárhely hollandiai testvérvárosából. A hollandok kérése az volt, hogy a virágok közteret díszítsenek.

Kép és szöveg: IOCHOM ISTVÁN

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben kedden 18 órától a Puskás-, szerdán 18 órától a Mikó-, pénteken 19 órától a Comenius I.-, szombaton 19 órától a Comenius II.-bérleteseknek játssza. Rendezte: Zakariás Zalán.

* A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében csütörtökön 19 órától Kolcsár József mutatja be Salinger Zabhegyező című regénye nyomán készült egyéni műsorát. A belépés ingyenes.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház kedden és szerdán 11 órától a színház stúdiótermében mutatja be Ion Creangă Fata babei şi fata moşneagului című meséje nyomán készült gyermekelőadását, rendező: Mirela Bucur. Csütörtökön 19 órától a Ion Băieşu Dresoare de fantome című szövege alapján készült Manej Mirela Bucur rendezésében.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását kedden 19 órától a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében adja elő. Rendező: Fazakas Misi. Helyet előjegyeztetni a városi közönségszervező irodában lehet.

* A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház erdélyi turnéja során pénteken Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában vendégszerepel Borbély B. Emília Mady-baby című egyéni műsorával (16 órától) és Jimmy Roberts—Joe DiPietro Ájlávju című musicaljével (19 óra). Jegyek elővételben a kultúrpalotában vásárolhatók.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban vasárnap és május 17-én, hétfőn 19 órától a Müller Péter—Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaramusicalje a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat előadásában. Rendező: Kincses Elemér. A vasárnapi előadásra a bemutató-, a hétfőire a Tompa Pufi- és a nyugdíjasbérleteseket várják, a fennmaradt helyekre jegyet lehet váltani.

Zene

Az Árkosi Művelődési Központban péntektől vasárnapig a fiatal díjazottak gálája a Muzikológusok Mihail Jora Országos Egyesülete, valamint a Román Rádió szervezésében, Ecaterina Stan zenekritikus rendezé­sében.

Tánc

A Háromszék Táncegyütteshétfőn mutatja be a sepsiszentgyörgyi közönségnek a A magyar tánc évszázadai című rendhagyó történelemóráját NovákFerenc Kossuth- és Prima Primissima-díjas koreográfus-rendező vezetésével. A ,,rendhagyó történelmi beszélgetés sok tánccal és zenével"a Lajtha László Stúdióteremben 14 és 19 órától, valamint szervezett diákelőadásként szerdán, csütörtökön és pénteken 12 és 14 órától követhető. A helyek száma korlátozott, jegyek elővé­telben a városi szervezőirodában, szervezett diákelőadásoknál a fennmaradó helyekrőlérdeklődni telefonon lehet szervezőinknél a 0728 085 091-es (Kövér Béla Zoltán), valamint a 0721 139 882-es (Szilágyi László Béla) számon.További információ a Háromszék Táncegyüttes honlapján: www.hte.ro.

Pályázat

A sepsiszentgyörgyi Hófehérke óvoda idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Ez alkalomból pályázatot hirdet logósablonja elkészítésére. A nyertes alkotás lesz az intézmény hivatalos logója, elkészítője 150 lejes pénzjutalomban részesül. A pályázat középiskolásoknak szól. A logó mérete A3 vagy ennél nagyobb, és kötelezően tartalmaznia kell az óvoda nevét (Grădiniţa de Copii/Hófehérke Napközi Otthon). A logó elkészítési technikája szabadon választható (a számítógéppel készített munkákat kizárják). A pályaműveket elküldhetik postán — 520064 Sepsiszentgyörgy, Ifjúság (Tineretului) sétány 2. szám —, vagy ugyanerre a címre személyesen is bevihetik. A rajz hátulján fel kell tüntetni a teljes nevet, a pályázó korát, e-mail címét, ha nincs, akkor a pontos postacímet és telefonszámot, az iskola nevét, postacímét, valamint az irányító tanár nevét. Beküldési határidő: 2010. május 20. A beérkező alkotásokat nem küldik vissza, minden alkotást kiállításon mutatnak be, amely május 24-től lesz megtekinthető az óvoda folyosóin. Bármilyen információért hívható telefonszámok: 0745 092 194 — Pethő Enikő, 0722 363 554 — Bedőházi Emese, 0743 185 461 — Márk Emese.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Huszárik Filmklubjában ma 19 órától a Sándor Pál filmjeit bemutató sorozatban a Régi idők focija című 1973-as magyar játékfilmet vetítik. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor a Tehetséges diákjaink című találkozón díjnyertes tudományos dolgozatokat mutat be Ágoston Katalin, Borbáth Erzsébet, Beke Tímea, Farkas Domokos, Fábián Adél, Gál Enikő és Soós Tünde, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont diákja. Felkészítő tanáruk: Kékesi-Keresztes Lujza és Csog Orsolya magyartanár.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órá­tól a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábítószerfüggők) találkoznak. Most külön csoport indul hozzátartozóknak. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0752 617 213-as telefonon 19 óra után, hétfő kivételével. Teljes diszkréció!

Áramszünet. Bereckben ma 8—12 óráig az 5-ös transzformátor körzetében, Kézdivásárhelyen ma 9―11 óráig az Iskola, Varga Katalin, Apor Péter, Keresztes Máté utcában, valamint a 39―54-ig számozott udvarterekben, kedden és szerdán 8.30―14 óráig a Kanta, Perkő, Budai Nagy Antal és Fehérmartok utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk azokkal, akik tisztelték és szerették, hogy
KOVÁCS KÁLMÁN
volt erdőkitermelő mester
életének 78., házasságának 53. évében súlyos, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2010. május 11-én 15 órakor lesz a családi háztól a középtorjai temetőben.
,,Mikor már nem bírtam, mert nagyon fájt minden, akkor szép csendesen átölelt az Isten".
Legyen könnyű a föld fáradt tested fölött.
A gyászoló család
1860
2010-05-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben ma 18 órától a Puskás-, szerdán 18 órától a Mikó-bérleteseknek játssza. Rendezte: Zakariás Zalán.