Bajban a barátosi tejtermelők

2010. május 11., kedd, Gazdakör

Hat hónapos késéssel kapták legutóbb kézhez a tejpénzt a barátosi tejtermelők. A Prodlacta tejfeldolgozó cég csak nemrég tudta kifizetni a tavaly novemberre járó jussukat. A késés nem csak a gazdáknak, hanem a szarvasmarhatartók helyi egyesületének is komoly gondot jelent.

A Barátosi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete azon szervezetek között tartható számon — például a vargyasi és bölöni mellett —, melyek kézzelfogható, a tagoknak mindennapi előnyt hozó tevékenységet folytatnak. Saját tejcsarnokkal büszkélkednek, így a megtermelt tejet előnyösebb áron értékesíthetik.

,,Csak szalmaláng volt az a támogatás, amit néhány évvel ezelőtt az egyesületek létesítésére, működésére fordítottak hazai és külföldi támogatásokból. A tagságnak csak akkor jó az egyesület, ha a mindennapi tevékenységekben segít" — véli Gazda József, a barátosi egyesület elnöke.

E gondolat szellemében Bará­toson az egyesületnek sikerült saját tejcsarnokot létesítenie. Igaz, a gazdák eltökéltségével, akik tehenenként 30 lejt fizettek be. Amikor elkészült az egészségügyi szempontból megfelelő, hűtőtankkal felszerelt csarnok, interneten kerestek felvásárlót a napi 1500 liternyi tejre.

,,Elsőként a Danone jelentkezett, de ők pluszfeltételeket szabtak: kérték, hogy vásároljunk tesztert a tejben lévő antibiotikum kimutatására, és egy szabványosított mércét. Hiányzott ehhez a pénzünk, úgy 2500 lej, a szerződéskötés elmaradt" — emlékezik a történtekre az elnök.

Sikerült viszont egyezségre jutni a brassói Prodlacta tejfeldolgozó céggel, ők vállalták, hogy ingyen biztosítják a hiányzó felszereléseket. Ezzel a lépéssel jelentős előnyhöz jutottak az egyesület tagjai: hozzávetőlegesen egy lejjel jobb árat kaptak a tejért, mint más termelők. Beindult a közösségi élet, nemcsak a tejet adhatták el jobb áron, hanem az egyesületen keresztül kedvezményesen vásárolhattak takarmányt, vetőmagot. Az egyesület azt is elérte, hogy határidőre fizessenek az áruért.

Minden jól ment két éven keresztül. Tavaly nyártól viszont anyagi gondjai vannak a felvásárlónak, nem tud időben fizetni. A maga során az államtól nem kapta meg a leszállított iskolatejért járó pénzt, ez hozta a kifizetési gondokat. Legalábbis ezzel magyarázkodtak az egyesületnél — mondja az elnök. Ez teljesen felborította az életet az egyesületben. Most már nem mernek határidős fizetést sem elfogadni, mi lesz, ha nem kapják időben a tejpénzt?!

A legeltetési idény kezdetével egyre több a napi tej. Mit lehet tenni? Más felvásárlóhoz nem szívesen igazolnak át, ott csak befogadottak lennének. Egyedüli reménysugár a Tyrom, mely a hírek szerint hamarosan nagy kapacitású feldolgozót indít. ,,Ez a reményünk, annál is inkább, mert a Tyrom a Prodlactában is részvényes" — összegzi a kilátásokat Gazda József.

Így élik meg a barátosi gazdák a válság sanyargatását. Dolgoznak, gürcölnek, de a zsebük üres marad, mert üres a feldolgozó zsebe, mert neki sem fizet az állam. Ott keresendő a másik üres zseb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-11: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Május Baconban

Nyíló fák virágkoszorújában díszelgett a település, a hajdani Sepsi- és Telegdi-Bacon, a nevét viselő medencezug és a Barót völgye faluinak községközpontja. Lakói húzzák-nyúzzák maguk után az egymásra következő napok gondjait-terheit. Csak a Benedek Elek Általános Iskola udvarán fogadott vidám gyermekkacaj. Ugyan biza, mit tud írni erről a faluról valami újat, valami jobbat? — kérdezték a házak előtt reggeliben tébláboló ismerősök —: itt megállt az élet, rossz irányban halad minden.
2010-05-11: Gazdakör - Incze Péter:

Kinőtte magát az expo (Agraria-kiállítás és -vásár Kolozsváron)

Bőven akadt látnivaló a 16. kolozsvári Agraria mezőgazdasági kiállításon. A Transilvania Expo komplexuma kezd szűknek bizonyulni a rendezvény számára.